Neispunjeno

Ubrzati proces donošenja i provođenja sudskih odluka uvođenjem novih tehnologija

Partije: DF | Oblasti: Pravna država

Neophodno je ubrzati proces donošenja i provođenja sudskih odluka uvođenjem novih tehnologija. BiH ima složen i decentraliziran sistem sa podijeljenim nadležnostima između države, entiteta, kantona i općina, a naš je cilj takvu raspodjelu nadležnosti učiniti funkcionalnijom raspodjelom nadležnosti na principu supsidijarnosti.

Izvor: Izborni program 2018.

Kada je upitanju ova oblast Vijeće ministara BiH jedino je utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, kojim se stvaraju uvjeti za uspostavljanje efikasnog mehanizma naplate sudskih taksi.

Izmjenama i dopunama zakona uređuje se, odnosno mijenja vrijeme zastare, otklanjaju nedostaci u postupku naplate i donošenja rješenja o prinudnoj naplati  nenaplaćene sudske takse. Istovremeno se preciziraju odredbe kako bi se učinio efikasnijim postupak prinudne naplate sudske takse fizičkim osobama koje nemaju boravište ili prebivalište u BiH, ali imaju imovinu u Bosni i Hercegovini. Ministarstvo pravde će Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH u daljnju proceduru.

Vijeće ministara BiH, 28.5.2020.

Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH usvojen je u Predstavničkom domu 14.10.2020. godine, a u Domu naroda 24.11.2020. godine. U Službenom glasniku BiH objavljen je 27.11.2020. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!