Ispunjeno manjim dijelom

Turizam

Opštine: Novi Grad Sarajevo

(…) Budući da je turizam u našoj zemlji u porastu, smatramo da je neophodno otvoriti nekoliko projekata koji će privući turiste u našu općinu.

Obrazloženje

U toku mandata 2016 - 2020 obećanje je ispunjeno u mjeri koja je zanemariva za njegove ciljeve.

Izvor: Izborni program SDA Novi Grad Sarajevo za Općinske izbore 2016. godine

U oktobru 2018. godine na Sarajevskom sajmu turizma, između ostalog, predstavljeni su turistički potencijali Općine Novi Grad Sarajevo. Općina Novi Grad Sarajevo je “zakupom sajamskog prostora, omogućila besplatno učešće privrednih subjekata koji djeluju u oblasti turizma na njenoj teritoriji”:

Prilika je to da se mnogobrojnim posjetiocima predstave djelatnosti kojima se bave privredni subjekti: OD „Domestic“, prvi bh. proizvođač humusa, kikiriki putera, badem putera i tahina, zatim Ibis Styles – hotel Sarajevo, kao i Heljda eko d.o.o. Sarajevo, certificirani proizvođač žitarica i ljekobilja i proizvodnje zdrave hrane. Na sajmu su se predstavili i OD „Klementina“, proizvođač sapuna od filcane vune i Herbal Spa d.o.o. Sarajevo koja se bavi pružanjem specifičnih kozmetičkih i fizioterapeutskih usluga za njegu tijela.  

Iz Općine Novi Grad naveli su da “poseban segment za razvojno djelovanje u oblasti turizma predstavljaju turističko – rekreativni kapaciteti na teritoriji općine koji su reprezentativni i u skladu sa važećim međunarodnim standardima za organizaciju sportskih događaja od većeg značaja, a jedan od takvih primjera je Centar “Safet Zajko” kojeg godišnje posjeti oko 300.000 ljudi, a koji građanima i posjetiocima Sarajeva pruža boravak i uživanje u najvećem parku u Sarajevu, zelenoj oazi mira, ali nudi i raznovrsne sportsko – rekreacione sadržaje za djecu, sportiste i rekreativce”.

Osim kompleksa Centra „Safet Zajko“ Općina će u saradnji sa Javnim preduzećem „Lokom“ promovisati i druge turističke potencijale sa svog područja kao što su Dom oslobodilaca na Žuči, Park šuma Mojmilo sa proizvodno – edukativnim poligonom urbane poljoprivrede, gdje se vrši organska proizvodnja hrane, zatim kino i galeriju Općine Novi Grad, te nove promo video materijale o turističkim potencijalima i kapacitetima Općine.

Saopćenje, Općina Novi Grad Sarajevo, 24. oktobar 2018.

Općina je u toku mandatnog perioda 2016 – 2020 radila na promociji sadržaja sa područja ove općine poput Centra “Safet Zajko”, Park šume Mojmilo, Dom oslobodilaca na Žući itd.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!