U progresu

Turistička zajednica u funkciji novih projekata

Opštine: Gračanica

Turistička zajednica u funkciji novih projekata i bolje turističke ponude.

Izvor: Izborni program 2020-2024, SDP BiH Gračanica

U decembru 2022. godine objavljena je informacija da je Grad Gračanica instalirao opremu za bežični internet kako bi svim građanima i posjetiocima u javnim prostorima omogućio besplatno korištenje interneta. 

Turistička zajednica Grada Gračanica je 14.6.2023. godine objavila Javni poziv za podnošenje prijava za sufinansiranje projekata/manifestacija u cilju unapređenja turističke ponude Grada za 2023. godinu. Predmet poziva bila je dodjela bespovratnih novčanih sredstava Turističke zajednice Grada Gračanica za projekte i održavanje manifestacija kojim će se podići kvalitet turističke ponude na području ove lokalne zajednice. Navedeni javni poziv bio je objavljen i početkom aprila 2022. godine.

Turistički ured Turističke zajednice grada Gračanica objavio je 15.11.2023. godine Javni poziv za dodjelu na besplatno korištenje mobilnih kućica u periodu od prve polovine decembra 2023. godine pa do 31.12.2023. godine, a u svrhu podrške i pomoći sektoru poduzetništva i obrta na teritoriji Grada Gračanica, sa ciljem kreiranja i obogaćivanja turističke ponude u zimskom periodu u okviru manifestacije „Zima u Gračanici“. Isti javni poziv bio je objavljen i krajem 2021. godine.

Iz Grada Gračanica su krajem 2023. godine za Istinomjer rekli da se radilo na proširenju turističke ponude sa akcentom na “Stari grad Soko”, kao i turistička ponuda razgledavanja kulturno historijskih znamenitosti u Gračanici sa posjetom Gračaničkim termama kao najvećem turističkim proizvodom ovog mjesta. Kako u odgovoru navode, proširenje turističke ponude zasniva se na jačanju kapaciteta turističke infrastrukture i unapređenja i manifestacije iz oblasti kulture i sporta.

U oblasti jačanja turističke infrastrukture realizovano je nekoliko projekata među kojima su: uređenje šetnica gradskog parka, ugradnja novog urbanog mobilijara, besplatan internet u centru grada, izgradnja dječijih igrališta, unapređenje uslova za razvoj aktivnog turizma kroz izgradnju/rekonstrukciju sportskih poligina, finasniranjem/sufinansiranjem izgradnje mtbi i trail staza i dr.

Kada je riječ o unapređenju manifestacija, navode da su toj oblasti posvetili posebnu pažnju te su u proteklom periodu finansirali/sufinansirali veliki broj manifestacija od čega posebno izdvajaju koncerte Željka Samardžića, grupe Hari Mata Hari, Crvena jabuka, Mostar Sevdah Reunion, smotre folklora, Summer Fest Gračacnica 2023. i dr.

U Multimedijalnoj sali Grada Gračanica 10.5.2022. godine potpisano je 14 Ugovora između Turističke zajednice Grada Gračanica i gračaničkih udruženja/nevladinih organizacija.

Kako je na zvaničnoj stranici Grada bilo navedeno, gradonačelnik Nusret Helić obratio se u ime Turističkog vijeća Grada Gračanica na čijem je čelu, rekavši da je Turističko vijeće ove godine odlučilo da podrži nevladine organizacije ali i da je još uvijek otvoren Javni poziv organizacijama civilnog društva i nevladinim organizacijama i fondacijama za predaju prijedloga projekata koji će se finansirati ili sufinansirati iz budžeta grada Gračanica za 2022. godinu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!