Nije započeto

Transparentno zapošljavanje u javnom sektoru

Partije: SDP BiH | Oblasti: Državno uređenje

Transparentno zapošljavanje u javnom sektoru. (…)

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Krajem jula 2023. godine direktor Agencije za državnu službu Federacije BiH (ADS) Refik Begić sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michaelom Murphyjem. Jedna od tema bila je potreba veće transparentnosti prilikom zapošljavanja u državnu službu, kao i digitalizacije. Tom prilikom posebno je istaknuta težnja ADS-a da se što prije prije počne primjenjivati sistem elektronske prijave na konkurse, za koji smatraju sagovornici da će doprinijeti transparentnijem provođenju procedura zapošljavanja i efikasnijoj borbi protiv korupcije.


Na desetoj sjednici Vlade FBiH, održanoj u augustu 2023. godine, usvojen je program rada ove Vlade za period 2023 – 2026. kojim se navodi da je strateško opredjeljenje Vlade efikasan, transparentan i odgovoran javni sektor.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!