Nije započeto

Trajno rješavanje pravnog statusa Naftnih terminala Federacije BiH u Luci Ploče

Partije: NiP | Oblasti: Ekonomija

Trajno rješavanje pravnog statusa Naftnih terminala Federacije BiH u Luci Ploče i investiranje u njihov razvoj i stratešku upotrebu.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije 4.10.2023. godine donijela odluku kojom se dodjeljuju sredstava u iznosu od 4.000.000 KM, utvrđena u Budžetu FBiH za 2023. godinu za „Kapitaln transfer javnim preduzećima – OTF d.o.o. Sarajevo – za povećanje kapitala Naftni terminali Federacije d.o.o. Ploče“. 

U saopštenju se navodi da će se sredstva se koristiti u svrhu povećanja osnovnog kapitala u privrednom društvu Naftni terminali Federacije d.o.o. Ploče, a prema usvojenom Programu tehničko-tehnološke sanacije i modernizacije infrastrukture i Planom investicija za obnovu i rekonstrukciju infrastrukture NTF d.o.o. Ploče za 2023. godinu, a s ciljem potpune tehničko-tehnološke sanacije terminala i povećanja kapitala u ovom privrednom društvu.

Iako je u budžetu Federacije BiH za 2023. godinu planirano izdvajanje četiri miliona KM za naftni terminal u Pločama ovo privredno društvo nije dozvolilo da se izvrši planirana revizija finansijskih izvještaja. Prema izvještajima o izvršenju budžeta FBiH za 2020. i 2021. godinu, za NTF d.o.o. Ploče izdvojena su četiri miliona KM i za 2020. i za 2021. godinu. Isti iznos sredstava planiran je i budžetom Vlade FBiH za 2022. godinu.

Kako si iz Ureda za reviziju FBiH saopćili još 2022. godine, na najavu revizije 2021. godine predsjednik uprave NTF-a naveo je da je ovaj ured neovlaštena institucija “s obzirom na to da je NTF trgovačko društvo osnovano u Republici Hrvatskoj, te je uputio Ured da se obrati Upravi Društva OTF u svojstvu Skupštine NTF-a”. Dalje navode da se Ured 2021. godine obratio Skupštini NTF-a kako bi se omogućile daljnje aktivnosti na obavljanju finansijske revizije. Međutim, iako je Skupština pismeno tražila od NTF-a da se dostavi tražena dokumentacija, to nije ispoštovano.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!