Ispunjeno manjim dijelom

Tomašička jezera

Opštine: Prijedor

U pripremi je realizacija projekta Tomašička jezera. Vrše se završna ispitivanja koja je zahtijevala Evropska investiciona banka /EIB/ i poslije toga ćemo krenuti konačno u izvođenje tog projekta koji je potrajao malo duže zbog vrlo strogih uslova EIB-a.

Obrazloženje

Nakon što je u 2019. godini urađeno istraživanje bušotina u Tomašici, kojim je utvrđena mogućnost eksploatacije za potrebe vodosnadbijevanja stanovnika nekoliko naselja, Grad Prijedor krenuo je sa provođenjem planiranog projekta.

Izvor: DNS Prijedor, 14.09.2016.

U junu 2019. godine počelo je bušenje probno-eksploatacionog bunara nakon čega je trebala biti utvrđena mogućnost vodosnadbijevanja stanovnika sa šireg područja. Za početna hidrogeološka istraživanja na Tomašičkim jezerima iz budžeta Grada Prijedora izdvojeno je 200.000 KM.

Tokom obilaska završnih radova na istražnoj bušotini bunara u Tomašici, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković istakao je kako se radi o projektu od velikog značaja za grad jer je “istraživanje pokazalo da ovaj lokalitet raspolaže sa dovoljno vode”.

Đaković je dodao da dalji radovi zavisi od analize kvaliteta vode:

Rađene su početne analize, ali ne u potpunom kapacitetu i one govore da je voda dobra za piće, tako da kada završimo ova istraživanja, imaćemo kompletan odgovor da li smo spremni da odavde počne izgradnja vodovoda Tomašička jezera kao primarni vod što je najvažnije za ovo područje koje bi se kompletno snabdijelo pitkom vodom.

Milenko Đaković, 04.07.2019.

Prema preliminarnim rezultatima, vode ima dovoljno za snabdijevanje nekoliko hiljada domaćinstava u selima Tomašica, Busnovi, Rakelići, Saničani, Gomjenica, Rasavci, Ništavci i Zecovi. U 2019. godini izgrađen je istražni bun BT1 koji je potvrdio 60 l/sek.

Iz Gradske uprave Grada Prijedora, za Istinomjer je odgovoreno da je u toku izrada izvedbeno tehničke dokumentacije za „Izgradnju infrastrukturnih objekata bunara BT1 –BT2 sa pristupnim putom, stubne trafo stanice i RZ V=1000m3 sa primarnim cjevovodom vodovodnog sistema Tomašica – Prijedor“, te su navedeni radovi kandidovani za drugu fazu projekta Vodovod i kanalizacija RS.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!