Započeto

Tomašička jezera

Opštine: Prijedor

U pripremi je realizacija projekta Tomašička jezera. Vrše se završna ispitivanja koja je zahtijevala Evropska investiciona banka /EIB/ i poslije toga ćemo krenuti konačno u izvođenje tog projekta koji je potrajao malo duže zbog vrlo strogih uslova EIB-a.

Obrazloženje

U junu 2019. godine započele su aktivnosti na realizaciji ovog obećanja.

Izvor: DNS Prijedor, 14.09.2016.

U junu 2019. godine počelo je bušenje probno-eksploatacionog bunara nakon čega će biti utvrđena mogućnost vodosnadbijevanja stanovnika sa šireg područja. Za početna hidrogeološka istraživanja na Tomašičkim jezerima iz budžeta Grada Prijedora izdvojeno je 200.000 KM.

Tokom obilaska završnih radova na istražnoj bušotini bunara u Tomašici, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković istakao je kako se radi o projektu od velikog značaja za grad jer je “istraživanje pokazalo da ovaj lokalitet raspolaže sa dovoljno vode”.

Đaković je dodao da dalji radovi zavisi od analize kvaliteta vode:

Rađene su početne analize, ali ne u potpunom kapacitetu i one govore da je voda dobra za piće, tako da kada završimo ova istraživanja, imaćemo kompletan odgovor da li smo spremni da odavde počne izgradnja vodovoda Tomašička jezera kao primarni vod što je najvažnije za ovo područje koje bi se kompletno snabdijelo pitkom vodom.

Milenko Đaković, 04.07.2019.

Prema preliminarnim rezultatima, vode ima dovoljno za snabdijevanje nekoliko hiljada domaćinstava u selima Tomašica, Busnovi, Rakelići, Saničani, Gomjenica, Rasavci, Ništavci i Zecovi.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!