Ispunjeno manjim dijelom

Tehnološki biznis park

Opštine: Banja Luka

Dodao je da se radi na realizaciji velikog projekta osnivanja tehnološkog biznis parka.

– Prekosutra ćemo gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović i ja prisustvovati zaključenju ugovora u vezi sa plaćanjem nove lokacije u Ramićima. Planirano je da se u naredne četiri godine tu zaposli od pet do šest hiljada Banjalučana – pojasnio je Gavranović.

Obrazloženje

Obećanje o izgradnji  i stavljanju u funkciju tehnološkog biznis-parka u Ramićima gradonačelnik Banja Luke ponovio je nekoliko puta tokom predizborne kampanje.

“Banjaluka mora otvoriti vrata investitorima iz regiona i svijeta i prvi korak je gradnja Tehnološkog biznis parka. (...) Realizacijom projekta Tehnološki biznis park mi ćemo stvoriti uslove za otvaranje pet do šest hiljada radnih mjesta i već imamo pedesetak zainteresovanih kompanija. Vlada RS nam je za ovaj projekat već prebacila pet miliona KM, koje je bila dužna Banjaluci.”

Nezavisne novine, 02.10.2012

U proteklom mandatu tehnološki biznis-park promijenio je status i 2015. postao poslovna zona. I pored tvrdnje o postojanju desetina zainteresovanih kompanija, u poslovnoj zoni Ramići trenutno rade samo tri firme, dok postoji niz zakupaca zemljišta koji nikada nisu počeli sa radom. Ostvareni kapaciteti za zapošljavanje daleko su ispod najavljenih 5.000-6.000.

U januaru 2014. godine počela je proizvodnja u dva preduzeća u sklopu tehnološkog biznis parka: preduzeće za proizvodnju ambalaže od papira Rolofleks (6 radnika), i preduzeće Italiana, koje proizvodi tjesteninu.
U Gradskoj upravi Banja Luka 27. decembra 2015. godine potpisani su i ugovori sa firmama Mehaničke konstrukcije iz Italije i “Majkić” iz BL. Najavljeno je da će ova četiri preduzeća zaposliti oko 100 radnika, s tim da će, prema dostavljenim biznis-planovima, do 2019. godine zaposliti još oko 400 radnika.

Preduzeće “Mehaničke konstrukcije”, koje je zakupilo najveći poslovni prostor u Ramićima, najavilo je da planira da zaposli oko 300 novih radnika. Firma, međutim, nije produžila zakup nakon isteka ugovora i napustila je prostor biznis-parka. U

aprilu 2015. u Gradskoj upravi su potvrdili da niti jedan kupac parcela nije podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole Odjeljenju za prostorno uređenje.

Istog mjeseca,  Tehnološki biznis partk promijenio je status i postao Poslovna zona "Ramići-Banja Luka". U septembru 2016. godine stanje u Poslovnoj zoni je sljedeće:

Tokom 2015. godine izvršena je prodaja sedam parcela sljedećim investitorima: "Madaco" d.o.o. Banja Luka, "Modul" d.o.o. Banja Luka, "Nora plast" d.o.o. Banja Luka, "Sepl" d.o.o. Banja Luka, "Tehnomerkur" d.o.o. Banja Luka, "Telding" d.o.o. Banja Luka i "Elas metalexpert" d.o.o. Banja Luka. Tokom 2016. godine plac "Telding-a" d.o.o. Banja Luka kupio je "Tenzo" d.o.o. Banja Luka. Krajem 2015. godine Skuština Grada usvojila je regulacioni plan za prostor Poslovna zona "Ramići - Banja Luka". U toku je završna faza izgradnje infrastrukture.

Izvor: Moje novosti, 11.09.2012.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!