Započeto

Suzbijanje sive ekonomije na principu nadzora i stimulacije

Partije: NiP | Oblasti: Ekonomija

Suzbijanje sive ekonomije na principu nadzora i stimulacije, a ne isključivo restriktivnim mjerama.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

U Programu rada Vlade Federacije Bosne i Hercegovine 2023 – 2026. usvojenom na njenoj 7. sjednici održanoj 7.4.2023. godine između ostalog je istaknuto da će se mjere fiskalne politike u periodu 2024-2026. temeljiti na izmjenama poreznih politika i donošenju novih javnih politika vezanih uz smanjenje opterećenja rada, suzbijanju neformalne ekonomije, administrativnom unapređenjenju pružanja javnih usluga te kontinuiranom unapređenju koordinacije i fiskalne odgovornosti između svih nivoa vlasti u Federaciji.

Krajem jula 2023. godine federalni ministar trgovine Amir Hasičević izjavio je da je u Federaciji BiH u pripremi novi normativni okvir iz oblasti trgovine koji će umnogome riješiti probleme trgovine i poboljšati tržište. Tom prilikom najavio je i dodatne korake za suzbijanje sive ekonomije.

Na upit Istinomjera koje je aktivnosti Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP) u prvih 100 dana rada Vlade FBiH poduzelo u cilju suzbijanja sive ekonomije na principu nadzora i stimulacije, odgovoreno je da je, u okviru svoje nadležnosti, u proteklom periodu ministarstvo redovno poduzimalo aktivnosti zajedno sa Federalnom upravom za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove u pogledu davanja instrukcija, potrebnih mišljenja i upućivanja vršenja stalnog i vanrednog nadzora u vezi sa radom bez obaveznog prijavljivanja kako bi se radnicima osigurala i zaštitila prava, kao i zdravlje radnika, u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o zaštiti na radu. 

Napominjemo, Ministarstvo, shodno Zakonu, sve zaprimljene prijave uredno prosljeđuje nadležnim organima na daljnje postupanje.

FMRSP, 11.8.2023.


Vlada Federacije BiH donijela je u decembru 2023. godine uredbu o isplati pomoći radnicima od strane poslodavca, a bez obaveze plaćanja poreza na dohodak i doprinosa,i u maksimalnom iznosu do 2.520 KM. Isplata pomoći može se izvršiti do šest tranši, s tim da ukupan iznos ne može preći 2.520 KM, a omoć se može isplatiti i jednokratnom tranšom.

Kako je navedeno iz Vlade, ova Uredba je donesena s ciljem prevazilaženja trenutne situacije i stvaranja pretpostavki za usvajanje novog seta fiskalnih zakona. Uredba je na snazi do 30.6.2024. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!