Započeto

Suzbijanje sive ekonomije na principu nadzora i stimulacije

Partije: NiP | Oblasti: Ekonomija

Suzbijanje sive ekonomije na principu nadzora i stimulacije, a ne isključivo restriktivnim mjerama.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

U Programu rada Vlade Federacije Bosne i Hercegovine 2023 – 2026. usvojenom na njenoj 7. sjednici održanoj 7.4.2023. godine u Sarajevu, između ostalog je istaknuto da će se mjere fiskalne politike u periodu 2024-2026. temeljiti na izmjenama poreznih politika i donošenju novih javnih politika vezanih uz smanjenje opterećenja rada, suzbijanju neformalne ekonomije, administrativnom unapređenjenju pružanja javnih usluga te kontinuiranom unapređenju koordinacije i fiskalne odgovornosti između svih nivoa vlasti u Federaciji.

Krajem jula 2023. godine federalni ministar trgovine Amir Hasičević izjavio je da je u Federaciji BiH u pripremi novi normativni okvir iz oblasti trgovine koji će umnogome riješiti probleme trgovine i poboljšati tržište. Tom prilikom najavio je i dodatne korake za suzbijanje sive ekonomije.

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su 1.8, 2023. godine, na širem području Federacije BiH, izvršili 162 inspekcijska nadzora tzv. akcije kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, pekarstva, građevinarstva i druge uslužne djelatnosti. Zbog utvrđenih nepravilnosti poput zapošljavanja neprijavljenih radnika, neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćeno je sedam objekata i u 60 inspekcijskih nadzora izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 305.300 KM. Iz Porezne uprave poručili su da će se aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije nastaviti i u narednom periodu. 

Na upit Istinomjera koje je aktivnosti Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP) u prvih 100 dana rada Vlade FBiH poduzelo u cilju suzbijanja sive ekonomije na principu nadzora i stimulacije, odgovoreno je da je, u okviru svoje nadležnosti, u proteklom periodu ministarstvo redovno poduzimalo aktivnosti zajedno sa Federalnom upravom za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove u pogledu davanja instrukcija, potrebnih mišljenja i upućivanja vršenja stalnog i vanrednog nadzora u vezi sa radom bez obaveznog prijavljivanja kako bi se radnicima osigurala i zaštitila prava, kao i zdravlje radnika, u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o zaštiti na radu. 

Napominjemo, Ministarstvo, shodno Zakonu, sve zaprimljene prijave uredno prosljeđuje nadležnim organima na daljnje postupanje.

FMRSP, 11.8.2023.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!