Djelimično ispunjeno

Sufinansiranje svake nove radnje

Opštine: Istočno Novo Sarajevo

Višak sredstava usmjeriti u široku lepezu pomoći privrednim subjektima. Kažem lepezu, mislim na podršku, direktnu finansijsku podršku: sufinansiranje otvaranja svake nove trgovinske, zanatske ili uslužne radnje

Obrazloženje

U mandatnom periodu 2012. - 2016. vlasti opštine Istočnog Novog Sarajeva vršile su određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Opština Istočno Novo Sarajevo, u mandatnom periodu 2012. - 2016., donijela je Programe podsticaja razvoja privrede i poljoprivrede.

Kako sam Program navodi, u pogledu privrede ovim podsticajima se namjerava podstaći razvoj sektora mikro, malih i srednjih preduzeća kroz: modernizaciju postojeće proizvodnje, nabavku osnovnih sredstava, stimulisanje otvaranja novih radnih mjesta, stimulisanje osnivanja novih preduzeća i radnji i edukovanje preduzetnika.

U pogledu poljoprivrede kao posebne privredne grane namjerava se podstaći rast poljoprivredne proizvodnje kroz unapređenje pojedinih poljoprivrednih grana koje su u samom začetku i imaju osnovu za proširenje, kao i onih grana koje već imaju određeno tržišno učešće i edukovanje preduzetnika.

Posebne mjere programa se odnose na podsticaje za mlade ljude i mlade bračne parove kroz stimulacije za otpočinjanje vlastitog biznisa i unapređenje postojećeg biznisa, što ima za cilj zapošljavanje omladine i smanjenja migracija iz ruralnih dijelova u urbane dijelove Opštine i edukovanje preduzetnika.

U 2013. godini opština Istočno Novo Sarajevo je za razvoj poljoprivrede, po Programu podsticaja razvoju privrede i poljoprivrede u opštini Istočno Novo Sarajevo, budžetom planirala 40.000,00 KM. Po završetku programa poljoprivrednim proizvođačima uplaćeno je 55.500,00KM. Sredstva su odobrena za 68 poljoprivrednih proizvođača. Dodjeljena sredstva iz Programa su iskorišćena za kupovinu osnovnih sredstava i opreme i unaprijeđenje postojeće proizvodnje.

Program podsticaja razvoju privrede i poljoprivrede u opštini Istočno Novo Sarajevo u 2014. godini imao je određene izmjene koje se odnose na procedure i način raspodjele u cilju boljeg usmjeravanja podsticajnih sredstava. Skupština Opštine je tada usvojila budžet na osnovu kojeg se u 2014. godini predviđa 150.000,00 KM za unapređenje i razvoj privredne i poljoprivredne proizvodnje. Prema podacima iz Izvještaja o izvršenju budžeta opštine za 2014. godinu, na kraju godine je uplaćeno 165.106 KM u ove svrhe.

Prema Izvještaju o reviziji konsolidovanih finansijskih izvještaja Opštine Istočno Novo Sarajevo za period 01.01-31.12.2014. godine, Opština Istočno Novo Sarajevo nije izvršila dodjelu subvencija u skladu sa Programom podsticaja razvoja privrede i poljoprivrede za 2014. g. jer: nisu definisani kriterijumi raspodjele na odgovarajući način; jedan broj zahtjeva za subvencije nije na odgovarajući način popunjen, a priložena dokumentacija nije adekvatna; dio sredstava nije dodijeljen u skladu sa navedenim iznosima u Programu; zapisnike o monitoringu dodijeljenih sredstava potpisala su dva umjesto pet članova komisije.

  1. godine podsticaji nisu plasirani jer su opštinske vlasti vršile monitoring ranije datih sredstava, s obzirom za zabilježene nepravilnosti tokom revizije.

Budžetom opštine za 2016. godinu planiran je iznos od 100.000 KM za ove namjene.

Na području opštine Istočno Novo Sarajevo 2015. godine registrovano je 84 novih samostalnih preduzetnika, što je za 24 više nego 2014. godine. Najviše registrovano ugostiteljskih radnji – 28, trgovinskih 25, zanatskih 21, te šest agencija i četiri poljoprivrednika.

Izvor: Izbori 2012 - Debata RTV IS

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!