U progresu

Sufinansiranje kreditnih linija za firme od strateškog značaja za općinu

Opštine: Novi Grad Sarajevo

Sufinansiranje kreditnih linija za firme u oblasti proizvodnje, prerade i ostalih djelatnosti od strateškog značaja za općinu.

Izvor: Izborni program za mandatni period 2020 - 2024 "Nastavljamo zajedno"

U oktobru je objavljen Javni poziv privrednim društvima za ostvarivanje podsticaja za certificiranje proizvodnih procesa, proizvoda ili usluga.

Općina Novi Grad Sarajevo već tri godine sufinansira troškove poslovanja početnika u biznisu, a kroz ovaj vid podrške razvoju privrede, zaposleno je više od 400 osoba. Ta podsticajna mjera jedan je vid podrške stanovnicima općine Novi Grad Sarajevo, koji žele da sami sebi osiguraju radno mjesto, registrovanjem obrtničke, ugostiteljske ili druge vrste djelatnosti, sufinasiranjem troškova u iznosu od oko 5.500 KM tokom dvije godine.

U oktobru su sa 21 novoregistriranim obrtnikom u zgradi Općine potpisani ugovori za sufinansiranje troškova njihovog poslovanja.

Početkom 2022. godine sa još 45 novoregistriranih obrtnika sa područja novogradske općine potpisani su ugovori za sufinansiranje troškova njihovog poslovanja. Također je saopćeno i da je programom prekvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja omogućena obuka i zaposlenje za još 39 osoba sa Biroa za zapošljavanje Novi Grad Sarajevo.

Sredinom godine, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je 33 ugovora o sufinansiranju troškova početnika u biznisu, a u septembru su potpisani ugovori sa još 30 početnika u biznisu.

Tokom 2022. godine, pored sufinansiranja troškova samostalnih poduzetnika – početnika u biznisu, raspisani su javni pozivi za ostvarivanje prava na direktne novčane podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i za ostvarivanje podsticaja putem sufinansiranja nabavke novih plastenika.

Sa 22 kompanije potpisani su ugovori o sufinansiranju troškova stručnog usavršavanja i zapošljavanja nezaposlenih osoba s područja novogradske općine, a u novembru 2022. godine raspisan se i javni poziv privrednim društvima za ostvarivanje podsticaja za certificiranje proizvodnih procesa, proizvoda ili usluga.

U budžetu općine za 2022. godinu izvojeno je 30.000 KM za stavku Tekući transfer za kreditno-garantni fond za pokretanje biznisa na području Općine Novi Grad Sarajevo, dok je za istu stavku u budžetu za 2023. godinu izdvojeno 10.000 KM.

U januaru 2023. godine potpisani su ugovori sa 42 obrtnika o sufinansiranju troškova poslovanja. Kako je saopćeno iz općine, sufinansiranjem troškova početnika u biznisu omogućava se podrška novim obrtima, trgovinskim i ugostiteljskim radnjama, odnosno svim djelatnostima koje se registruju na nivou općinskih službi u Kantonu Sarajevo, a vlasnici djelatnosti imaju prebivalište na području općine Novi Grad Sarajevo.

U junu 2023. potpisani su ugovori sa 29 početnika u biznisu za sufinansiranje troškova. Iz Općine su rekli da se ova mjera provodi od 2018. godine, te da je do sada za istu izdvojeno više od 1.300.000 KM. Ovom mjerom, Općina nastoji da pomogne stanovnicima koji sebi žele da osiguraju radno mjesto sufinansiranjem troškova u iznosu od 7.200 KM tokom dvije godine kontinuiranog poslovanja.

Tri mjeseca kasnije, u septembru, potpisani su jos 22 ugovora o sufinansiranju troškova novoregistrovanih obrtnika.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!