Djelimično ispunjeno

Sufinansiranje kredita za privredu

Opštine: Novi Grad Sarajevo

U protekle četiri godine Općina je razvila nekoliko dobrih programa, koje je potrebno nastaviti i u narednom periodu, kao što je sufinansiranje kredita za privredu.

Obrazloženje

U toku mandata 2016 - 2020 ciljevi datog obećanja su djelimično ostvareni.

Izvor: Izborni program SDA Novi Grad Sarajevo za Općinske izbore 2016. godine

U martu 2017. godine raspisan je Javni poziv za odabir banke za plasiranje kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamate od strane  Općine Novi Grad Sarajevo za privredna lica koja posluju na području Općine Novi Grad Sarajevo. U novembru iste godine raspisan je i Javni poziv nezaposlenim osobama za prijavu učešća u programu obuke i stručnog usavršavanja u Mistral Technologies. 

Općina Novi Grad Sarajevo je u januaru 2018. godine obavijestila javnost o pokretanju Javne rasprave o Nacrtu Odluke o podsticajima privredi i zapošljavanju. 

U septembru 2019. godine, na osnovu Pravilnika o podsticajima privredi i zapošljavanju na teritoriji Općine Novi Grad Sarajevo, raspisan je i Javni poziv poslodavcima/centrima da se prijave za sufinansiranje obuke nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca.

U avgustu 2020. godine raspisan je Javni poziv poslodavcima za sufinansiranje obuke i opreme radi zapošljavanja, a ova podsticajana mjera je usmjerena na finansijsku podršku privrednim društvima i samostalnim poduzetnicima za provedbu programa zapošljavanja, obuke i stručnog usavršavanja nezaposlenih osoba s evidencije Biro Novi Grad Sarajevo u sektoru deficitarnih zanimanja. 

U junu su u zgradi Općine Novi Grad danas potpisani ugovori sa jedanaest novih obrtnika, početnika u biznisu, kojima će sredstvima iz budžeta Općine biti sufinansirani troškovi poslovanja u periodu od dvije godine. Ovu podsticajnu mjeru Općina Novi Grad Sarajevo provodi već treću godinu kontinuirano, kako bi onima koji se odluče da pokrenu vlastiti posao, olakšala rad.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!