Započeto

Subvencioniranje vrtića

Partije: Ujedinjena Srpska | Oblasti: Socijalna politika

U okviru dokumenta Platforma za Opšte izbore 2022. političkog subjekta Ujedinjena Srpska dato je obećanje koje se odnosilo na subvencionisanje vrtića.

“Neke od mjera podrške pronatalitetnoj politici su: obezbjeđivanje besplatnih udžbenika, besplatnih sportskih aktivnosti za najmlađe, posebno iz višečlanih porodica, subvencionisanje vrtića, unapređenje dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite trudnica i žena koje planiraju trudnoću.”

Obrazloženje

Tokom prvih 100 dana mandata Vlade RS, zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Platforma za Opšte izbore 2022

U Program pred polazak u osnovnu školu u 2023. godini u trajanju od tri mjeseca bilo je uključeno 3.869 djece, odnosno 41 posto od ukupnog broja djece u Republici Srpskoj koja su septembru 2023. godine trebala da krenu u prvi razred. Program je realizovan u 37 predškolskih ustanova, 82 osnovne škole u RS i u jednoj školi za djecu sa smetnjama u razvoju te ukupno u 57 jedinica lokalnih samouprava.

Za ove namjene Vlada RS obezbijedila je 450.465 KM. Navedeni Program doprinosi povećanju obuhvata djece u RS kroz predškolsko vaspitanje i obrazovanje, što je jedan od ciljeva definisanih Strategijom razvoja predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja RS za period 2022 – 2030. godine.

Od 2011. godine provodi se Program za djecu u godini pred polazak. U 2023. godini program će bit će realizovan za onu djecu koja nisu bila obuhvaćena nekim oblikom predškolskog vaspitanja i obrazovanja i koja nisu pohađala cjeloviti razvojni program, a koja u septembru mjesecu tekuće godine stiču uslove za polazak u prvi razred osnovne škole, navodi se u saopštenju Vlade RS. 

U tromjesečni program, trebalo bi biti uključeno 33,88 % djece od ukupnog broja djece u Republici Srpskoj koja u septembru 2023. godine treba da krenu u prvi razred.

Za ovu namjenu u Budžetu RS za 2023. godinu planirano je 525.978 KM. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!