Započeto

Stvaranje uvjeta za samozapošljavanje kadrova u oblasti informacijskih tehnologija

Opštine: Travnik

Posebno se fokusirati na stvaranje uvjeta za samozapošljavanje mladih i obrazovanih kadrova u oblasti informacijskih tehnologija u vidu otvaranja vlastitih firmi ili „outsourcing“ aranžmana sa postojećim firmama u BiH ili inostranstvu.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata načelnika Općine Travnik provođene su određene aktivnosti na realizaciji ove mjere.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

U oktobru 2021. godine, održan je prvi sajam informacijskih tehnologija na području SBK, koji se realizirao u organizaciji Centra za edukaciju mladih, BeeZone biznis inkubatora i Općine Travnik. Kako se navodi u saopćenju Općine, cilj sajma je promocija vrijednosti IT industrije te njena afirmacija na području Srednjobosanskog kantona, kao i da ovaj sajam u budućnosti postane mjesto održavanja konferencija, povezivanja i edukacija i događaja. Sajam “IT Reboot” održan je i u decembru 2022. godine.

Načelnik Travnika Kenan Dautović saopćio je 20. januara 2023. godine da je općina sufinansirala projekte osnaživanja, zapošljavanja i samozapošljavanja mladih kroz programe osnivanja start up kompanija i program biznis inkubatora u saradnji s partnerima, kao što su razvojna agencija REZ, Centar za edukaciju mladih CEM, Fondacija Mozaik i Fondacija Impakt.

Kako se navodi u Izvještaju o radu načelnika i općinskih službi za 2022. godinu, Općina Travnik i Fondacija IMPAKT su potpisale Ugovor o partnerstvu kojim se vrši udruživanje finansijskih sredstava za razvoj poduzetništva na području općine Travnik. Kako se navodi u Izvještaju, program Impakt inkubator poslovnih ideja 2021. godine realizovan je tokom dvije godine: u periodu od 1.4.2021. do 31.3.2023. godine.

Također, u Izvještaju se navodi da je Općina Travnik prethodne dvije godine pokretala aktivnosti na organizaciji sajma “IT Reboot”. Sajam je koncipiran na način da domaće kompanije iz IT oblasti prezentuju svoje proizvode i usluge, ostvare poslovne kontakte sa drugim kompanijama, kupcima kao i kontakte sa Akademskom zajednicom. U Izvještaju se navodi da je jedna od ideja ovakvog događaja da se mladim ljudima prezentiraju mogućnosti razvoja ove oblasti, budućnost zapošljavanja i rada u domaćim kompanijama i zajednički prosperitet našeg društva u cjelini, kao i da je konferencija odgovorila na pitanje koji su preduslovi za razvoj IT industrije na lokalnom nivou i šta sve lokalna zajednica može uraditi kako bi kreirala poticajno okruženje za IT biznise.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!