Djelimično ispunjeno

Stvaranje uslova za dalji razvoj trgovine i turizma

Opštine: Tuzla

Stvarati uslove za dalji razvoj trgovine i turizma u Tuzli kao važnom administrativnom, privrednom i kulturnom centru Tuzlanskog kantona i sjeveroistočne Bosne.

Obrazloženje

U toku mandata 2020-2022 obećanje je ispunjeno u mjeri koja je značajna za njegove ciljeve.

Izvor: Izborni program Gradske organizacije SDP BiH Tuzla za Lokalne izbore u BiH 2020. godine

Grad Tuzla i Udruženje za razvoj NERDA, kao partneri u implementaciji projekta Panonsko-jadranska veza PACON, upriličili su ceremoniju otvaranja obnovljenih sadržaja izletišta Ilinčica.

Radovi su započeli u oktobru 2021. godine započeli, a projicirana vrijednost projekata iznosila je oko 1,1 milion KM.

Radovi na Ilinčici već neko vrijeme traju, u kontinuitetu. Ono što je najvažnije jeste da su Grad Tuzla i NERDA sa tuzlanske i bosanskohercegovačke strane učestvovali u jednom konkursu Europske unije, IPA fondova – Interreg Prekogranične saradnje, zajedno sa Općinom Nijemci iz Hrvatske i sa JP Nacionalni parkovi i Centrom za zaštitu i proučavanje ptica iz Podgorice. U zaista oštroj i brojnoj konkurenciji, osvojili smo 1.000.000 KM za realizaciju projekta Panonsko-jadranska veza, modnosno za uređenje izletišta Ilinčica. Vidite da smo nedavno završili piknik lokacije. Evo i rasvjeta je gotova i to LED rasvjeta, ekološka i štedljiva rasvjeta, još preostaje da se izvrši priključenje na elektro mrežu. Sada idemo dalje, NERDA i Grad zajedno, kao partneri na obnovu i rekonstrukciju Kuće prirode. Kuća prirode imat će adekvatne sadržaje i prostor za edukaciju, ali i kuhinju i prostor za rekreaciju i na raspolaganju bicikle za iznajmljivanje, a znate da će ovdje biti i biciklističke i pješačke staze i edukativne staze. Dakle, pravimo jedno moderno izletište, jednu novu lokaciju podobnu za odmor, rekreaciju ali i edukaciju naročito mladih.

Jasmin Imamović,  27.10.2021.

Vodeći partner projekta je Općina Nijemci iz Hrvatske, dok su partneri iz BiH Grad Tuzla i Udruženje za razvoj NERDA iz Tuzle, a iz Crne Gore Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Javno preduzeće za Nacionalne parkove Crne Gore.

Direktorica Udruženja za razvoj NERDA, Lejla Hasić, istakla je kako je u okviru implementacije projekta, koji se završava za tri mjeseca, u planu i nabavka 20 bicikala koji će biti na usluzi posjetiteljima, čime će ovaj lokalitet dobiti još jedan atraktivan sadržaj, te biti još privlačniji građanima za odmor.


Početkom decembra 2022. godine, Turistička zajednica Tuzle realizirala je projekat uređenja vidikovca na lokalitetu Kicelj, koji je sastavljen od platoa, klupa, vegetacije i pristupne staze. Na tuzlanskom uzvišenju Kicelj nalaze se ranosrednjevjekovne nekropole.


Organizacijom festivalskih aktivnosti Ljeto u Tuzli i Zima u Tuzli razvija se turizam i trgovina.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!