Započeto

Stvaranje ambijenta za razvoj stočarstva i domaće proizvodnje hrane

Opštine: Travnik

Stvarati ambijent za razvoj stočarstva i domaće proizvodnje hrane te bolju povezanost sa tržištima.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

Delegacija Razvojne agencije za mala i srednja preduzeća Republike Turske KOSGEB, na čelu sa potpredsjednikom Recepom Alijem Erdoğanom posjetila je Vladu SBK. Tom prilikom održan je sastanak na kojem se razgovaralo o provedbi Memoranduma o razumijevanju, potpisanog 6.07.2021. godine s Razvojnom agencijom za mala i srednja preduzeća Republike Turske KOSGEB i upriličeno je potpisivanje Akcionog plana za operativno provođenje istog. Potpisivanjem ovoga dokumenta pružaju se šanse za saradnju s institucijama i subjektima privrednog segmenta u Republici Turskoj i to kroz direktne kontakte između privrednih subjekata, kao i učešća na sajmovima, te razmjenu iskustava, znanja i novih tehnologija.

Prema Izvještaju o izvršenju Budžeta Općine Travnik za period  1.1. do 31.12. 2021. godine za poticaje poljoprivredi utrošeno je 83.339,10 KM. 

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović 11.9.2022. godine otvorio je  9. manifestaciju koja se sastoji od izložbi muznih krava i ovace Pramenke, te sajma Travničkog/Vlašićkog sira a koju organizira Udruženje poljoprivrednika i stočara “Karaula-Vlašić”.

Načelnik je tim povodom na svojoj Facebook stranici naveo da je u razgovoru sa stručnjacima i izlagačima dobio mnoštvo korisnih informacija i ideja za sistemsko poboljšanje ove, izuzetno važne, društvene djelatnosti.

Premještanje stočne pijace, stvaranje sajamske infrastrukture i projektiranje razvojno-resursnog centra, samo su neke od ideja. Isto tako, izbalansirano usklađivanje proizvodnje sa evropskim standardima, brendiranje naših autohtonih vrsta uz nastavak podrške malim proizvođačima, čini se kao dobitna kombinacija.

 Kenan Dautović, 11.9.2022.

Kako je na svojoj Facebook stranici naveo načelnik Općine Travnik Kenan Dautović, 19.4.2022. godine u prostorijama OŠ “Vitovlje” načelnik je održao sastanak sa stočarskim proizvođačima iz Šišave, Mudrika i Vitovlja na temu ovogodišnjeg poticaja za poljoprivredu te mnoštva problema sa kojima se ovi vrijedni ljudi susreću.

Općinska administracija mora biti na raspolaganju poljoprivrednicima u svim oblastima uključujući i zagovaračku djelatnost na višim nivoima vlasti.

Kenan Dautović, 19.4.2022. 

Tokom posjete načelnika Dautovića Mjesnoj zajednici Gluha Bukovica 21.5.2022. godine, na dnevnom redu se našla i informacija o proizvodnim kapacitetima poljoprivrednika te mjesne zajednice, odnosno dnevni proizvod mlijeka, broj grla krava i ovaca kao i broj zaposlenih u obrtima i većim društvima. 

Nakon raspisanog Javnog poziva za dodjelu poticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje Općine Travnik za 2022. godinu izvršen je obračun poticaja za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka, te je s tim u vezi krajem juna 2022. godine izvršena uplata na račune poljoprivrednih proizvođača. Kako se navodi, ukupno je kroz ovaj program obuhvaćeno 475 proizvođača mlijeka, a  za tu namjenu je izdvojeno 71.000,00 KM.

Prema Izvještaju o izvršenju Budžeta Općine Travnik za period 1.1.2022. – 1.9.2022. godine utrošena sredstava za subvencije u poljoprivredi iznosila su 71.000,00 KM.

Početkom februara 2023. godine, u sklopu, kako je navedeno, redovnih posjeta i obilazaka mjesnih zajednica, načelnik Dautović boravio je u selu Ričice, Mjesna zajednica Nova Bila, gdje sam posjetio poljoprivrednike i obrtnike koji se bave stočarstvom te se upoznao sa njihovim radom, potrebama i problemima sa kojim se obrtnici u poljoprivredi i stočarstvu suočavaju.

U Budžetu Općine Travnik za 2023. godinu za subvencije za poljoprivredu izdvojeno je 100.000 KM. 

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!