Započeto

Strogi kriteriji za imenovanje rukovoditelja agencija i službi sigurnosti

Partije: SDP | Oblasti: Pravna država

Uvođenje strogih kriterija za imenovanje rukovoditelja agencija i službi nadležnih za sigurnost, obavještajno djelovanje i zaštitu pravnog poretka.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Iz Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) su početkom 2024. godine za Istinomjer kazali da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo Odluku o imenovanju Radne grupe za izradu nove Strategije za borbu protiv korupcije 2024-2028. i pratećeg Akcionog plana. U odgovoru za Istinomjer iz APIK-a su naveli da će svakako u okviru predstojećih aktivnosti navedene Radne grupe predmetno pitanje biti uzeto u obzir u okviru dijaloga u novom strateškom okviru borbe protiv korupcije BiH.

U planu konsultacija VM nalazi se Prijedlog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Državne agencije za istrage i zaštitu kojim se pobliže propisuju kriteriji za imenovanje rukovoditelja ove Agencije i njenih odsjeka.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!