Započeto

Ostvarivanje strateških ciljeva u turizmu

Partije: SDP BiH | Oblasti: Ekonomija

Sljedeća četiri strateška cilja su identifikovana, koji će zajedno sa prioritetima i mjerama pomoći i služiti kao smjernice državnim, entitetskim, kantonalnim i lokalnim vlastima i zainteresiranim akterima, za efikasnije ostvarivanje ciljeva vizije i misije sektora turizma:

Cilj 1. Transformacija turističkih destinacija i razvoja turističkih proizvoda;

Cilj 2. Transformacija destinacijskog marketinga;

Cilj 3. Razvoj kvalitetnih ljudskih resursa;

Cilj 4. Unapređenje poticajnog okruženja za održivi rast.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Vlada FBiH u aktuelnom sazivu se na sjednici održanoj 14.6.2023. godine upoznala s informacijom Federalnog ministarstva okoliša i turizma o usvajanju Nacrta strategije razvoja turizma Federacije BiH 2022–2027. te zadužila Generalni sekretarijat Vlade FBiH da Nacrt strategije dostavi Parlamentu FBiH na razmatranje i usvajanje.

Ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder navela je da u novoj verziji strategije nije bilo izmjena u strateškim prioritetima sektora turizma u odnosu na dokument usvojen godinu ranije. Kako je saopćila ministrica, ovom strategijom zagovara se održivi razvoj turizma te podstiče razvijanje novih vidova turizma, kao što su zdravstveni, vjerski, avanturistički i ruralni.

Kao važne segmente strategije iz resornog ministarstva izdvojili su nove turističke proizvode, kao i brendiranje destinacija te njihovu prezentaciju u svijetu, koja podrazumijeva i digitalizaciju podataka i statistike.

Strategija razvoja turizma u Federaciji BiH za period 2022–2027. godina usvojena je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH 28.9.2023. godine, a zatim i na sjednici Doma naroda održanoj 5.10.2023. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!