Započeto

Strategija poljoprivrednog sektora

Partije: SDP | Oblasti: Ekonomija

Strategija poljoprivrednog sektora i ruralnog razvoja mora da ponudi adekvatna i provodiva rješenja upravo na državnom a potom i entitetskom nivou te da kroz niz predloženih mjera počne sanirati pobrojane nedostatke a sektor počne vraćati na poziciju koju on, po svojim za sada neiskorištenim kapacitetima, zaslužuje.

Izvor: Izborni program SDP BiH

U Programu rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za 2023. godinu navedeno je da VM BiH planira ubrzati aktivnosti na pripremi i usvajanju cjelodržavne strategije za ruralni razvoj za period 2022. – 2027. godine te intenzivirati napori na postizanju političkog dogovora u vezi s uspostavljanjem institucionalnih struktura neophodnih za efikasno korištenje pretpristupne pomoći za ruralni razvoj iz IPARD programa. Tokom prve godine mandata ipak nisu vršene aktivnosti na usvajanju ili razvijanju ove strategije. 

Na 38. sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (VM BiH), održanoj 9.2.2024. godine usvojen je Strateški plan ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine za period od 2023. do 2027. – okvirni dokument, koji je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih poslova. 

Ovim dokumentom utvrđuju se strateški ciljevi postepenog usklađivanja poljoprivrede i ruralnog razvoja sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom Evropske unije (ZPP EU) i privlačenja investicija, kao što su razvoj konkurentnog, klimatski otpornog i razvijenog poljoprivredno – prehrambenog sektora, veću digitalizaciju i inovacije, upravljanje zemljištem i očuvanje ruralnih područja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!