Započeto

Stipendiranje i kreditiranje školskog i studentskog života u strateški bitnim oblastima

Partije: NiP | Oblasti: Obrazovanje

Stipendiranje i kreditiranje školskog i studentskog života s ciljem jačanja produkcije stručnih kadrova u deficitarnim i strateški bitnim oblastima.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Krajem maja 2023. godine, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke raspisalo je Javni poziv za (su)finansiranje programa iz oblasti obrazovanja i nauke za 2023. godinu, koji je bio otvoren do 2.6.2023. godine. U sklopu javnog poziva, dio se odnosi na finansiranje proširenog studentskog standarda, odnosno podršku projektima studentskih organizacija visokoškolskih javnih ustanova u FBiH te podršku obavljanju studentskih praksi u inozemstvu. Ministarstvo je, između ostalog, osiguralo sredstva i za finansiranje osnovnog studentskog standarda, u okviru kojeg se subvencionira smještaj i ishrana 300 studenata u studentskim centrima i domovima u Federaciji, a koji dolaze iz manje razvijenih kantona (Posavski, Bosansko-podrinjski, Kanton 10) i Republike Srpske, u mjesečnom iznosi od 249 KM po studentu, odnosno godišnje 760 hiljada maraka. Javnim pozivom, odabrano je 14 studentskih organizacija.

U budžetu Federacije BiH za 2023. godinu, usvojenom u mandatu prethodne Vlade FBiH, za finansiranje studentskog standarda izdvojeno je 990.000 KM. U Budžetu Federacije BiH za 2024. godinu, za finansiranje studentskog standarda izdvojeno je 1.185.000 KM.

Ministrica Duraković sastala se 7.7.2023. godine sa ministrom za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Pavletom Krstićem a tema je pored ostalog bila studentski standardu, revidiranju nastavnih planova i programa te usklađivanju potreba za kadrovima sa tržištem rada. Dogovoreno je da će oba ministarstva u narednom periodu prioritetno raditi na poboljšanju standarda u visokom obrazovanju. 

Tokom sastanka ministrice Duraković sa  predstavnicima UNDP-a u BiH održanog krajem jula 2023. godine, razgovaralo se o zajedničkoj saradnji i djelovanja u razvoju iz oblasti nauke i tehnologije, prilagošavanja potreba tržišta za obrazovanjem kadrova koja su potrebna tržištu, ali i sinergijskom djelovanju.

Krajem novembra 2023. godine raspisan je Javni poziv za dodjelu stipendija studentima povratnicima na području države Bosne i Hercegovine za akademsku 2023/2024 godine. Stipendije za 933 studenta povratnika iz 66 općina i gradova dodijeljene su krajem januara 2024. godine. Ukupna vrijednost stipendija je 1.053.100 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!