Započeto

Stimulisanje zapošljavanja boračke populacije

Partije: SDP BiH | Oblasti: Socijalna politika

Posebno će se voditi briga o omogućenju radne aktivacije boračke populacije, koja se sve teže zapošljava, kako zbog ukupnih ekonomskih okolnosti, tako i zbog dobne strukture boračke populacije koja se tretira kao neperspektivna pri uposlenju u privatnom i javnom sektoru.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić 15.6.2023. godine posjetio je VI. Sajam braniteljskog poduzetništva u Mostaru u okviru kojeg je . predstavljen Strateški plan braniteljskog poduzetništva kao dokument koji će, kako je rečeno, značajno doprinijeti razvoju braniteljskog poduzetništva i integraciji branitelja u društvu.

Komisija za sprovođenje javnog poziva za prijem lica na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata 29.2.2024. godine objavila je provjeru znanja prijavljenih kandidata, članovima porodica poginulih, nestalih i umrlih boraca, kao i članova porodica RVI i demobilisanih boraca, te sačinila listu uspješnih kandidata.   

Nakon objave navedne liste, resorno ministarstvo je 6.3.2024. godine upriličilo je potpisivanje Ugovora o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa, između ministarstva i dvanaest lica na stručnom osposobljavanju sa završenom visokom stručnom spremom.

Vlada Federacije BiH je 13.3.2024. godine donijela Odluku o usvajanju Programa utroška i kriterija raspodjele sredstava “Tekući transferi neprofitnim organizacijama – Udruženja proistekla iz posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata“ u iznosu od 660.000 KM, utvrđenih Budžetom FBiH za 2024. godinu. 

U okviru Programa predviđena su i sredstva za poboljšanje položaja i ambijenta za život i rad branilačkih populacija, te poboljšanje uslova za efikasnije i uspješnije doškolovavanje i edukaciju. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!