Započeto

Stimulacija akademskog i istraživačkog osoblja

Partije: NiP | Oblasti: Obrazovanje

Stimulacija akademskog i istraživačkog osoblja za učešće u relevantnim međunarodnim naučno- istraživačkim projektima. Uvođenje obaveze poznavanja minimalno jednog svjetskog jezika kao preduvjeta za zapošljavanje i napredovanje, izuzev u oblastima gdje to nije neophodno

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Krajem maja 2023. godine, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke raspisalo je Javni poziv za (su)finansiranje programa iz oblasti obrazovanja i nauke za 2023. godinu, koji je bio otvoren do 2.6.2023. godine. U sklopu javnog poziva, dio se odnosi na finansiranje proširenog studentskog standarda, odnosno podršku projektima studentskih organizacija visokoškolskih javnih ustanova u FBiH te podršku obavljanju studentskih praksi u inozemstvu. Ukupno 14 studentskih organizacija je odabrano ovim javnim pozivom.

Kako je 6.7.2023. godine izjavila ministrica Duraković, ove godine su povećana izdvajanja za nauku, te su na osnovu pozitivnih iskustava iz ranijih godina, u proces raspodjele sredstava uključena akademska i naučna zajednica. Tim povodom potvrđeno je da je resorno ministarstvo i ove godine potpisalo ugovore sa javnim visokoškolskim i naučnim ustanovama u Federaciji BiH u ukupnom iznosu 1,5 miliona KM, a sredstva su namijenjena podršci realizaciji programa i projekata u oblasti nauke od značaja za FBiH.

Ministrica Duraković sastala se krajem jula 2023. godine sa predstavnicima UNDP-a u BiH, naglasivši tom prilikom da je neophodno investirati više u oblast nauke i tehnologija, te u kontekstu zajedničke saradnje UNDP-a i Ministarstva predložila sinergijsko djelovanje ideja i zajedničkog investiranja u nauku i obrazovanje u FBiH.

Krajem novembra 2023. godine, Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o dodjeli federalnih nagrada za nauku za 2023. godinu. Ovom odlukom Vlada dodjeljuje federalne nagrade za izuzetno značajna dostignuća u naučno-istraživačkoj i istraživačko-razvojnoj djelatnosti, proširenje naučnih spoznaja i iskazane uspjehe u primjeni rezultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada, koje su postigli naučnici i istraživači.

U decembru 2023. godine, dodijeljena su priznanja “Prijatelj nauke/znanosti” za značajne uspjehe i evidentan doprinos organizaciji i razvoju naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti, te širenje spoznaja o značaju nauke i primjene rezultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada u svim oblastima društvenog i privrednog života u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini u cjelini.

U januaru 2024. godine, FMON objavilo je rezultate Drugog javnog poziva za finansiranje/sufinansiranje programa i projekata u oblasti nauke u 2023. godini za program Podrška projektima popularizacije nauke i promocije rezultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada.

Na sastanku ministrice okoliša i turizma Nasiha Pozder i ministrice obrazovanja Jasne Duraković održanom u martu 2024. godine dogovorena je podrška naučno-istraživačkim radovima u kojima se autori i istraživači bave problemom odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. Rečeno je da predstavnici vlasti, akademske zajednice i nevladinog sektora moraju biti povezaniji u rješavanju brojnih problema, kakav je i pomenuti problem Trgovske gore, ali i drugih o kojima je na sastanku bilo riječi, kao što je unapređenje nastavnih planova i programa te dodatnih mogućnosti putem sistema dualnog obrazovanja, a sve s ciljem zadovoljenja potreba tržišta rada u oblasti turizma u FBiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!