Započeto

Stimulacija akademskog i istraživačkog osoblja

Partije: NiP | Oblasti: Obrazovanje

Stimulacija akademskog i istraživačkog osoblja za učešće u relevantnim međunarodnim naučno- istraživačkim projektima. Uvođenje obaveze poznavanja minimalno jednog svjetskog jezika kao preduvjeta za zapošljavanje i napredovanje, izuzev u oblastima gdje to nije neophodno

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Krajem maja 2023. godine, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke raspisalo je Javni poziv za (su)finansiranje programa iz oblasti obrazovanja i nauke za 2023. godinu, koji je bio otvoren do 2.6.2023. godine. U sklopu javnog poziva, dio se odnosi na finansiranje proširenog studentskog standarda, odnosno podršku projektima studentskih organizacija visokoškolskih javnih ustanova u FBiH te podršku obavljanju studentskih praksi u inozemstvu. Ukupno 14 studentskih organizacija je odabrano ovim javnim pozivom.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković održala je 12.6.2023. godine sastanak sa atašeom za obrazovanje Ambasade Republike Turske u BiH Farukom Beratom Akçeşmeom. Na sastanku je razgovarano o budućim obrazovnim politikama u FBiH, studentskom standardu i projektima razmjene studenata i studiranja u BiH i Turskoj. Ministrica Duraković je naglasila da će Ministarstvo biti otvoreno za saradnju na internacionalnom nivou, ali i upoznala atašea s najvećim problemom u obrazovanju, s posebnim naglaskom na visoko obrazovanje.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar održao je 21.6.2023. godine sastanak sa ambasadoricom Izraela za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu Galit Peleg. Na sastanku se razgovaralo o mogućim vidovima saradnje na polju unapređenja saradnje institucija koje se bave mamorijalizacijom stradanja i njegovanjem kulture sjećanja. Razgovarano je o mogućim modelima saradnje između Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari i Yad Vashema, memorijalnog centra posvećenog žrtvama holokausta u Jerusalemu. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica se ponudilo da bude podrška u uspostavi saradnje između ova dva centra.

Kako je 6.7.2023. godine izjavila ministrica Duraković, ove godine su povećana izdvajanja za nauku, te su na osnovu pozitivnih iskustava iz ranijih godina, u proces raspodjele sredstava uključena akademska i naučna zajednica. Tim povodom potvrđeno je da je resorno ministarstvo i ove godine potpisalo ugovore sa javnim visokoškolskim i naučnim ustanovama u Federaciji BiH u ukupnom iznosu 1,5 miliona KM, a sredstva su namijenjena podršci realizaciji programa i projekata u oblasti nauke od značaja za FBiH.

Ministrica Duraković sastala se krajem jula 2023. godine sa predstavnicima UNDP-a u BiH, naglasivši tom prilikom da je neophodno investirati više u oblast nauke i tehnologija, te u kontekstu zajedničke saradnje UNDP-a i Ministarstva predložila sinergijsko djelovanje ideja i zajedničkog investiranja u nauku i obrazovanje u FBiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!