Ispunjeno manjim dijelom

Stambeno zbrinjavanje mladih

Opštine: Centar Sarajevo

Stambeno zbrinjavanje mladih (izgradnja stanova po povoljnim uslovima za kadrove, istaknute sportiste, umjetnike i slično).

Obrazloženje

Od 2017. godine u Općini Centar je na snazi Odluka o raspodjeli dijela novčanih sredstava za podršku stambenom zbrinjavanju mladih kroz refundiranje troškova plaćenog poreza na promet nekretnina.

Izvor: Projekti i programski ciljevi Nedžada Ajnadžića

Od 2017. godine u Općini Centar je na snazi Odluka o raspodjeli dijela novčanih sredstava za podršku stambenom zbrinjavanju mladih kroz refundiranje troškova plaćenog poreza na promet nekretnina.

Prema informacijama iz januara 2019. godine, na osnovu ove odluke više od 30 mladih ljudi sa prebivalištem u Centru koji prvi put rješavaju stambeno pitanje dobilo je finansijsku podršku Općine Centar za refundiranje dijela troškova plaćenog poreza na promet prilikom kupovine stana.

Općinsko vijeće Centar u decembru 2018. godine je usvojilo izmjene i dopune ove Odluke kojim je omogućeno da finansijsku podršku prilikom rješavanja stambenog pitanja kupovinom stana na području općine Centar imaju mladi do 38 godina života (ranije je to bilo do 35 godina) sa prebivalištem na području Centra bez obzira na kontinuitet prebivališta (prije je uslov bio pet godina). Izmjenama Odluke povećan je i iznos koji se odobrava sa 2.000 KM na iznos do 5.000 konvertibilnih maraka.

U 2017. godini, prema Izvještaju o Izvršenju Budžeta Općine Centar za “Podršku stambenom zbrinjavanju mladih” odnosno “subvencije plaćenog poreza na nepokretnost”, izdvojeno je 38.000 KM.

U 2018. godini u istu svrhu izdvojeno je 17.882, dok je u Budžetu za 2019. godinu u ovu svrhu planirano izdvajanje 50.000 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!