Nije započeto

Stabilizacija PIO fonda

Partije: SDP BiH | Oblasti: Socijalna politika

Stabilizaciju PIO fonda pokretanjem kapitalnih investicijskih infrastrukturnih projekata, što vodi do porasta zaposlenosti i priliva sredstava u PIO fond.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Kako bi se stekla cjelokupna slika Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje i odredili koji su sljedeći koraci u unapređenju ove institucije, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić osnovao je Komisiju za nadzor nad zakonitošću rada Zavoda. Komisija će u narednih nekoliko mjeseci, a najkasnije do polovine decembra 2023. godine izvršiti nadzor nad zakonitošću poslovanja. Upućen je i zahtjev za provođenje finansijske revizije Uredu za reviziju institucija u FBiH. Najavljeno je i formiranje posebnog odjeljenja u ministarstvu koje će na dnevnoj osnovi pratiti rad ove ustanove i uspostaviti komunikaciju u vezi njihovih potreba, projekata i svemu što se pokaže bitnim za njihov dalji napredak u radu i uslugama.

“Želimo postići maksimalnu efikasnost u radu i uslugama koje nude naše ustanove i zavodi i najbolji način je da ih kroz svakodnevno praćenje upoznamo i detektujemo sve ono što će nam olakšati procese različitih tranzicija i modernizacije ovih javnih ustanova i zavoda. Naš krajnji cilj su zadovoljni korisnici naših usluga i težit ćemo tome.” Adnan Delić, federalni ministar rada i socijalne politike.

U razgovoru sa Federalnom novinskom agencijom ministar Delić govorio je o održivosti Zavoda ističući da je u ovom trenutku omjer radnika i penzionera loš, čak i neodrživ. Ministar smatra da je potrebno uvesti određene izmjene, te da ministarstvo radi na tome. Održivost Fonda najviše je vezana za jačanje radne snage i ljudskih kapaciteta i potrebno je raditi na programima zapošljavanja, smanjiti nezaposlenost te stvorit ambijent u kojem će se moći otvoriti kvalitetna radna mjesta u saradnji sa službama za zapošljavanje čija je to i nadležnost.

Na sastanku održanom 12.7.2023. godine, između federalnog ministra Adnana Delića i ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Julianom Reillyem razgovaralo se između ostalog i o digitalnoj transformaciji federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, a koja će doprinijeti napretku javnog sektora.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić razgovarao je 14.7.2023. godine sa v.d. direktorom Federalnog zavoda PIO/MIO Halilom Subašićem o predstojećoj transformaciji Zavoda i izmjenama Zakona o organizaciji penzijsko – invalidskog osiguranja. Kako je navedeno, već su pokrenute aktivnosti na izradi nove web stranice Zavoda, koja će u prvoj fazi omogućiti bolju preglednost i efektivnije korištenje podataka, nakon čega slijedi digitalno povezivanje unutar Zavoda koje će omogućiti bržu i lakšu provjeru informacija koje korisnici najčešće traže. Iz ministarstva je naglašeno da je jedan od važnijih koraka omogućavanje pravne pomoći korisnicima koji će se moći najaviti na konsultacije online putem web platforme.

Također, nova uprava Zavoda planira pozvati sve korisnike u dobi pred penziju da se jave Zavodu kako bi već ranije mogli pripremiti dokumentaciju i prepoznati eventualne probleme koji bi mogli utjecati na dužinu izdavanja rješenja o penzionisanju. Na takav način želi se smanjiti period čekanja na rješenja koji je trenutno duži nego što je to prihvatljivo za onog ko iz radnog prelazi u status penzionera.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!