Ispunjeno manjim dijelom

Smanjiti fiskalna opterećenja privrede

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Ekonomija

Zalagat ćemo se za zakonske reforme koje će stvoriti povoljnije ozračje za investiranje u realni sektor, povećanje proizvodnje i izvoza. To podrazumijeva (…) smanjiti fiskalna opterećenja, porezna i neporezna opterećenja gospodarstva, posebice u sferi doprinosa (…).

Federalna vlada utvrdila je na sjednici održanoj 02. jula 2015. godine Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima i uputila ga u parlamentarnu proceduru na usvajanje po hitnom postupku. Osnovni razlog za ove izmjene je stvaranje pravnog osnova za stimuliranje proizvodnje u niskoakumulativnim djelatnostima kroz olakšice na plaće za zaposlenike u tekstilnoj, kožarskoj i proizvodnji obuće, rudnicima uglja, kao i u tradicionalnim esnafskim zanatima, kako bi ove djelatnosti uz niske troškove plaća zaposlenika bili održivi i konkurentni na tržištu. Ovaj zakon usvojen je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH 28.10.2015. godine, a u Domu naroda dva dana kasnije, 30.10.2015. godine.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!