Nije započeto

Smanjenje uvoza i zaštita domaće proizvodnje

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

Nosilac liste Socijalističke partije RS Izborne jedinice osam, Slobodan Pajić, izjavio je na predizbornom skupu u Sokocu: “Riješili smo da idemo u rekonstrukciju naše privrede, odnosno ekonomije, za šta su neminovne reforme u kojima prioritet treba dati smanjenju prekomjernog uvoza i zaštiti domaću proizvodnju”.

Obrazloženje

U prvih godinu dana rada nisu vršene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: socijalisti.ba

U svjetlu industrijskog razvoja, na 8. sjednici Vlade RS, donešen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, gdje je predviđeno da poreska osnovica bude umanjena 100% za ulaganja u opremu i postrojenja – odnosno, sredstva koja preduzeća reinvestiraju u opremu i postrojenja bila bi oslobođena oporezivanja. Iako pokrenut, ovaj postupak je jedan od mnogih potrebnih za revitalizaciju proizvodnog sektora, za koji je pored poreskih olakšica potrebno i značajno investiranje u transportnu infrastrukturu, te jačanje pravnih okvira za zaštitu investicija – samim time, i kreiranje privlačnije investicione klime.

Sa druge strane, u 2018. godini je u Bosni i Hercegovini uvezeno preko 18 milijardi KM vrijednosti robe, dok je izvezeno oko 11 milijardi KM, prikazujući značajan trgovinski deficit. Iako očita, potreba za olakšavanjem proizvodnom, realnom sektoru, u kontekstu povlaštenog tretmana nije bila pravilo u proteklim godinama. 

U Republici Srpskoj, prema izvještaju o stanju privrede usvojenom na 43. sjednici Vlade RS, u 2018. godini vladala je veća pokrivenost uvoza izvozom, što bi pokazalo i povećanje domaće potražnje u smislu vanjskotrgovinske saradnje između domaćih i stranih kompanija. Privreda RS bilježi i povećanje izvoza u iznosu od 7,6%, te ukupne vrijednosti 3,74 milijarde KM, kao i uvoza, sa povećanjem od 6,5%, te iznosom od 5,22 milijarde. Prema ukupnom odnosu vrijednosti iz Izvještaja Privredne komore RS,  deficit je povećan za 3,7%.

Prema tome, Istinomjer će ovo obećanje ocijeniti kao nije započeto.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!