Započeto

Smanjenje troškova javne rasvjete

Opštine: Travnik

Smanjivati troškove javne rasvjete i omogućiti besplatnu javnu rasvjetu na cijelom području Travnika (koristiti rasvjetna tijela LED tehnologije).

Obrazloženje

Sredstva za održavanje javne rasvjete u Budžetu Općine Travnik za 2023. godinu su povećana.

Izvor: Izborna platforma za prijevremene izbore za načelnika Općine Travnik

Nakon što je Općina Travnik u septembru 2022. godine utvrdila Prijedlog projekta racionalnog korištenja električne energije i smanjenja troškova javne rasvjete, godinu kasnije najavljen je početak njegove realizacije. 

Iz Službe za zajedničke i komunalne poslove Općine Travnik saopćeno je da će ugradnja uređaja za automatsko upravljanje javnom rasvjetom na 100 mjernih mjesta početi do kraja oktobra.

Kako je navedeno na općinskoj internet-stranici, tokom više od godinu na dvije lokacije testno su postavljeni uređaji koji upravljaju javnom rasvjetom i prikupljaju podatke, a prema utvrđenim rezultatima, ušteda je varirala između 100 KM do 150 KM mjesečno po lokaciji. Ušteda je, kako je navedeno, ostvarena isključenjem rasvjete dva sata tokom noći.

Na osnovu ove pretpostavke, moguće godišnje uštede električne energije iznose oko 90.000 KM, navedeno je u prijedlogu.

Općina Travnik je u budžetu za 2021. godinu planirala 80.000 KM za izdatke za održavanje javne rasvjete, od čega je izvršeno 75.602 KM, a isti iznos planiran je i rebalansom budžeta za 2022. godinu, od čega je u prvih devet mjeseci te godine utrošeno 61.509 KM. Iznos planiran u ove svrhe u 2023. godini povećan je na 110.000 KM. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!