Započeto

Smanjenje siromaštva

Partije: DNS | Oblasti: Ekonomija

Na predizbornom sučeljavanju 8.9.2022. godine kandidat za predsjednika Republike Srpske Radislav Jovičić (DNS) kao jedan od ciljeva istaknuo je smanjenje siromaštva u ovom entitetu:

“Taj program ekonomskog razvoja za Republiku Srpsku predviđa određene stvari. Ja ću uzeti sebi za pravo, nećete se ljutiti da pročitam, a to je da mi zagovaramo (…) i smanjenje nejednakosti i siromaštva u Republici Srpskoj”.

Izvor: Prvo sučeljavanje kandidata za predsjednika Republike Srpske, 8.9.2022.

Vlada Republike Srpske donijela je tokom prve godine mandata sljedeće odluke:

Narodna skupština RS usvojila je 27.1.2023. godine, set zakona kojim je omogućeno povećanje plata za 5% svim zaposlenim u javnom sektoru kojima je plata manja od prosječne, koja iznosi 1.211 KM. 

Vlada RS prihvatila je 31.8.2023. godine Informaciju o realizaciji paketa energetske podrške energetski siromašnim potrošačima. Utvrđeno je da je ukupan broj lica čija domaćinstva ispunjavaju uslove za dodjelu finansijske pomoći za troškove grijanja iznosi 67.731, te da finansijska pomoć za troškove grijanja po domaćinstvu iznosi 476,46 KM.

Vlada RS zadužila je 5.10.2023. godine Ministarstvo trgovine i turizma RS da iz zaliha merkantilne pšenice nabavljene u postupku interventne nabavke obezbijedi 500.000 kilograma brašna za rad Crvenog krsta RS,radi zadovoljenja potreba stanovništva u stanju socijalne potrebe. 

Prijedlogom budžeta RS za 2024. godinu planirano je da za penzije bude izdvojeno 785 miliona KM, što je za 11 posto više u odnosu na rebalans za 2023. godinu.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!