Započeto

Smanjenje poreza

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

Povecavanje penzije, smanjenje poreza”

Obrazloženje

U prvih godinu dana rada Vlade RS vršene su određene aktivnosti na ispunjenju ovog obećanja.

Izvor: Mrkonjić Grad, 23.09.2018.

Kandidati SNSD-a nisu precizirali na koje se poreze obećanje odnosi. Za sada je Vlada, na 8. sjednici 14. februara, utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit kojim se predviđa smanjenje poreske osnovice za 100% za ulaganja u opremu i postrojenja. Drugim riječima, sredstva koja preduzeća reinvestiraju u opremu i postrojenja bila bi oslobođena oporezivanja. Usvajanje ovog zakona bi rasteretilo privredu i otvorilo mogućnost za značajan razvoj postojećih preduzeća, i kreiranje novih radnih mjesta.

Smanjenje direktnih poreza kojim bi se povećale zarade i stimulisali poslodavci da prijave radnike na puni iznos plate, odnosi se na doprinose i porez na dohodak. Trenutni doprinosi u Republici Srpskoj iznose 33% od bruto plate. Ovaj iznos se i ne može smatrati visokim kada se poredi sa Federacijom BiH u kojoj iznosi 41,5%. U svakom slučaju, manje oporezovanje rada direktno bi uticalo na obračunsko povećanje plata, te oslobađanje sredstava za razvojno reinvestiranje. 

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, usvojenom na 8. sjednici Vlade RS, predviđeno je da poreska osnovica bude umanjena 100% za ulaganja u opremu i postrojenja. Drugim riječima, sredstva koja preduzeća reinvestiraju u opremu i postrojenja bila bi oslobođena oporezivanja. Usvajanje ovog zakona bi rasteretilo privredu i otvorilo mogućnost za značajan razvoj postojećih preduzeća, i kreiranje novih radnih mjesta. 

Od jula 2019. godine, djelovanjem kroz novoformirano Ministarstvo privrede i poduzetništva, Unija poslodavaca RS je uspjela postiću dogovor sa Vladom RS vezan uz smanjenje direktnih poreza. Iako retroaktivno, Vlada RS se obavezala vraćati poslodavcima povrad 70% poreza na plate radnika.

Vlada RS se također, u novembru 2019. godine, obavezala na smanjenje stope doprinosa za nezaposlenost sa 0,8% na 0,3%. Iako mukotrpan proces usljed kompleksne sfere interesa, Vlada RS načelno nije protiv sprovođenja ovakvih rješenja.

Republika Srpska je 2018. godine usvojila Zakon o poreskom sistemu kojim je, pored ostalog, regulisano postojanje i funkcionisanje Registra poreskih i neporeskih davanja. Uspostavom registra utemeljeno je jedno od osnovnih načela poreskog sistema, odnosno načelo zakonitosti. Ono znači da se svi oblici poreskog i neporeskog opterećenja obveznika mogu uvoditi, mijenjati i ukidati isključivo zakonom. U novoimenovanoj Vladi RS još uvijek nije bilo konkretnih prijedloga za izmjenu, odnosno smanjenje neporeskih nameta.

Sa druge strane, pri 48. sjednici Vlade RS, oformljena je Radna grupa u cilju donošenja formalnog proglašenja utjecaja i opravdanosti neporeskih davanja, te da na osnovu analize opravdanosti procijeni osnovanost svakog pojedinačnog nameta. Na koncu, radna grupa bi se bavila i procedurama uplate neporeskih davanja, u smislu ukidanja procedura koje se neopravdane.

Sa tim u vezi, Istinomjer ovo obećanje ocjenjuje kao započeto.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!