Započeto

Smanjenje parafisikalnih nameta

Opštine: Centar Sarajevo

Smanjenje parafisikalnih nameta;

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata, zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program za Centar - Srđan Mandić

Na nastavku 3. redovne sjednice Općinskog vijeća Centar, održanoj 19.3.2021. godine, usvojena je jedna od mjera pomoći privrednim subjektima koja se odnosi na privremeno smanjenje naknade za zakup gradskog građevinskog zemljišta na lokalitetu pijace „Sirano“, kao i zakupnine za poslovne prostorije u vlasništvu Općine Centar. Navedene odluke važile su za period od 1. marta do 31. augusta 2021. godine.

Uz saglasnost Općinskog vijeća Centar, načelnik Srđan Mandić donio je krajem maja 2021. godine odluku prema kojoj će korisnici javnih površina, koji plaćaju naknade za ljetne bašte biti u cjelosti oslobođeni plaćanja naknade za dva mjeseca. Odluka je donesena kao mjera podrške privrednicima u vrijeme pandemije koronavirusa, a korisnicima će za navedene mjesece ostati jedino obaveza plaćanja PDV-a.

Krajem 2021. godine, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS obezbijedilo je 343.000 KM za subvencioniranje dijela obaveza samostalnim prodavcima prilikom zakupa stolova i boksova koji su u vlasništvu KJKP “Tržnice-Pijace“. Između ostalih, ovu inicijativu pokrenuo je i predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo. 

Na ovaj način smo željeli pomoći našim malim trgovcima na pijaci koji rade u otežanim uslovima. Zbog postojećih zakonskih okvira ne možemo prodavače na pijaci svrstati ni u jednu kategoriju kojima se pomagalo kroz ranije projekte. Siguran sam da će njima ovakav vid pomoći itekako dobro doći. U saradnji sa Ministarstvom ćemo tražiti i druge modalitete pomoći našim malim privrednicima i obrtnicima, sve s ciljem zadržavanja njihove poslovne aktivnosti.

Sejad Đozo, 3.12.2021. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!