Započeto

Sistemsko rješenje za radnike bez uvezanog radnog staža

Partije: SDP BiH | Oblasti: Socijalna politika

Sistemsko rješenje za radnike bez uvezanog radnog staža.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Vlada Federacije BiH je u 26.7. 2023. godine, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela dvije odluke kojim se usvajaju programi utroška ukupno 5,5 miliona KM utvrđenih u Budžetu FBiH za 2023. godinu. Riječ je o subvenciji javnim preduzećima za uvezivanje radnog staža u iznosu od 3,5 miliona KM i subvenciji privatnim firmama i poduzetnicima u iznosu od 2 miliona KM za uvezivanje radnog staža. 

Na sjednici održanoj 30.11.2023. godine Vlada FBiH donijela je dvije odluke o izboru korisnika sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu za uvezivanje radnog staža za ukupno 76 radnika IP Krivaja d.o.o. Zavidovići u stečaju, PS Vitezit d.o.o. Vitez u stečaju, Željezare Zenica d.o.o. Zenica u stečaju, zatim Aluminija d.d. Mostar i Krivaje Mobel d.o.o. Zavidovići u stečaju u ukupnom iznosu 1.041.405,62 KM.

Također na ovoj sjednici donesene su i dvije odluke o izmjenama i dopunama programa utroška sredstava – subvencije javnim i privatnim preduzećima i poduzetnicima za uvezivanje radnog staža. Predlagač je pojasnio da je u oba transfera, i za javna i za privatna preduzeća i poduzetnike, ostao znatan iznos sredstava, te da će uskoro biti raspisan još jedan javni poziv za uvezivanaje radnog staža.

Na sjednici Vlade FBiH održanoj 29.12.2023. godine  donesene su dvije odluke kojim se odobrava dodjela preostalog dijela sredstava u ukupnom iznosu od 1.699.074,08 KM, utvrđenih u Budžetu FBiH za 2023. godinu za subvencije javnim i privatnim preduzećima i poduzetnicima za uvezivanje radnog staža. Riječ je o ukupno 114 radnika koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a nije im uplaćen radni staž.

Kada je riječ o javnim preduzećima ove subvencije u ukupnom iznosu od 1.430.809,73 KM odnose se na 77 radnika iz pet preduzeća, a na osnovu odobrenih zahtjeva za izmirenje dugovanja privrednih društava za neuplaćene doprinose za PIO. Privatnim preduzećima i poduzetnicima odobreno je ukupno 268.264,35 KM za uplatu doprinosa za PIO, a u svrhu penzionisanja 37 zaposlenika iz tri preduzeća, prema odobrenim zahtjevima za izmirenje ovih dugovanja. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!