Nije započeto

Sistemski utvrditi način izdavanja udžbenika

Partije: SDP BiH | Oblasti: Obrazovanje

Neophodno je da se osigura sistemski: način, procedure, finansiranje izdavanja udžbenika i učila za srednje škole, te institucionalno recenziranje udžbenika od strane relevantnih fakulteta.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke (FMON) oglasilo se u septembru 2023. godine saopćenjem za javnost u kojem navodi kako će se zalagati da pitanje udžbenika i politike izbora udžbenika bude na dnevnom redu ministarstava obrazovanja svih kantona ali i ovog ministarstva kako bi se osiguralo kvalitetno obrazovanje za sve učenike. Također su istaknuli kako je u FMON bitno vratiti Sektor za udžbeničke politike.

Druge, značajnije aktivnosti u cilju realizacije datog obećanja nisu zabilježene tokom prvih godinu dana rada aktualne federalne vlade.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!