U progresu

Sistemska podrška porodicama djece s poteškoćama u razvoju

Opštine: Centar Sarajevo

Sistemska podrška porodicama djece s poteškoćama u razvoju kroz asistente u vrtićima i školama.

Obrazloženje

Tokom prve dvije godine mandata zabilježene su značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Program za Centar - Srđan Mandić

Općina Centar tokom protekle tri godine podržavala je djecu s poteškoćama u razvoju i njihove porodice. Između ostalog, Općina je osiguravala finansijsku pomoć za nekoliko udruženja, pomoć za prevoz učenika/ca s poteškoćama u kretanju te je ustupila na korištenje prostorije Udruženju “Colibri”.

Izvor: Pixabay/Pexels

Javna ustanova Centar za sport i rekreaciju realizuje inkluzivni projekat za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju, sa područja ove lokalne zajednice. 

Program se realizuje sa partnerskom organizacijom HandBall IN iz Zagreba, a finansijski je podržan od strane Općine Centar. Za sve dodatne informacije u vezi projekta, možete se javiti na sljedeći e-mail: [email protected].

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić i njemački ambasador dr. Thomas Fitschen potpisali su u julu 2023. godine ugovor za dodatno opremanje novootvorenih prostorija Centra za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju. Takodjer sa udruženjem  „Dajte nam šansu“ u julu 2023. godine potpisan je ugovor o finansijskoj podršci Udruženju u iznosu od 25.000 KM.

Općina Centar je početkom 2023. godine objavila javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći za troškove liječenja licima u stanju socijalne potrebe sa prebivalištem na području ove lokalne zajednice. Između ostalih pomoć je namijenjena i djeci kojoj je dijagnosticiran psihofizički poremećaj u razvoju, u maksimalnom iznosu do 1.200 KM.

Aktivnosti u 2022. godini

U januaru 2022. godine iz Općine Centar sopćeno je da je Općina i u toj školskoj godini obezbijedila sredstva za prevoz učenika/ca s teškoćama u kretanju i njihove pratioce, koji/e pohađaju ustanove predškolskog, osnovnog i srednjeg uzrasta, a nastanjeni/e su i prijavljeni/e u općini Centar. Za tu namjenu u budžetu Općine obezbijeđeno je 35.000 KM.

U februaru 2022. godine načelnik Mandić potpisao je ugovore o stručnom osposobljavanju sa dvije osobe sa invaliditetom, od kojih jedna sa Down sindromom što je predvidjelo da će u narednih šest mjeseci one sticati radno iskustvo neophodno za budući radni angažman.

U sklopu projekta “Jačanje lokalnih kapaciteta za implementaciju Agende 2030 i principa ‘Nikoga ne zapostaviti'” Općina Centar je u saradnji sa Savezom općina i gradova Federacije BiH 8.6.2022. godine uručila vrijednu donaciju Centru za podršku porodicama s djecom i osobama s poteškoćama u razvoju, čiji je implementator Udruženje “Colibri”. Ovom prilikom Udruženju i Centru dodijeljeni su tableti, laptopi, zaštitna oprema (maske, dezinfekcijska sredstva) te edukativne i društvene igre.

I u augustu 2022. godine iz Općine je saopćeno da je izdvojeno 35.000 KM za prevoz učenika/ca s teškoćama u kretanju i njihove pratioce. Troškovi se refundiraju djeci predškolskog uzrasta te učenicima/ama osnovnih i srednjih škola koji/e su nastanjeni/e i prijavljeni/e u općini Centar.

Iz Općine je u oktobru 2022. godine saopćeno da Centar za sport i rekreaciju, čiji je osnivač Općina Centar, kreće u realizaciju projekta “HandbALL IN”. Kako su tada naveli iz Općine, “HandbALL IN” je sportsko-inkluzivni program za svu djecu s poteškoćama u razvoju. Cilj je programa djecu s poteškoćama u razvoju uključiti u rekreativne aktivnosti u zajednici kako bi se poboljšale njihove životne i socijalne vještine, motoričke sposobnosti i kreativnost.

U septembru 2022. godine iz Općine Centar saopćeno je da će do kraja godine Udruženje “Colibri” dobiti nove prostorije. Iz Općine su tom prilikom dodali da je prostorije Udruženju, koje upravlja Centrom za podršku porodicama s djecom i osobama s poteškoćama u razvoju, ustupila na korištenje Općina Centar, koja je i finansijski podržala samu rekonstrukciju prostora iznosom od 25.000 maraka.

Početkom decembra 2022. godine otvorene su nove prostorije ovog udruženja. Tom prilikom načelnik Mandić istakao je da će Općina nastaviti podržavati rad Centra.

Aktivnosti u 2021. godini

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je u maju 2021. godine ugovor o finansijskoj podršci u iznosu 6.000 KM Udruženju “Dajte nam šansu”. Udruženje “Dajte nam šansu” je neprofitna, nevladina organizacija koju su osnovali roditelji djece s poteškoćama u razvoju u namjeri da udruženi djeluju na stvaranju boljih društvenih okolnosti za ugodniji život svojih porodica i djece.

U junu 2021. godine načelnik Mandić potpisao je ugovore s direktoricama Osnovne škole “Isak Samokovlija” Nevzetom Doljančić i JU Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Melihom Povlakić-Hadžiefendić, kojima se iz budžeta ove lokalne zajednice za navedene dvije ustanove izdvajaju finansijska sredstva namijenjena za nabavku EDUmic uređaja koji će djeci s oštećenjem sluha olakšati redovno praćenje nastave. Načelnik Mandić je polovinom decembra 2021. godine direktoricama Doljančić i Povlakić-Hadžiefendić uručio spomenute uređaje.

U junu 2021. načelnik je održao sastanak i s predstavnicima Udruženja “Život sa Down sindromom” Federacije Bosne i Hercegovine. Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima Udruženja i saradnji s Općinom Centar. Jedna od inicijativa koju su predstavnici Udruženja uputili Općini odnosila se na uklanjanje nepropisno parkiranih vozila s trotoara i pješačkih staza, ali i rješavanje problema pasa lutalica. Drugi prijedlog odnosio se na poboljšanje infrastrukture u školama, odnosno izgradnju liftova i rampi za osobe s invaliditetom, te obezbjeđenje tehnologije za lakše i kvalitetnije učenje. Načelnik Mandić naglasio je da će Općina pomoći u rješavanju prostora za Udruženje.

Mandić je u oktobru 2021. posjetio članove/ice Udruženja “Colibri” na jednodnevnom izletu na Nišićkoj visoravni. Tom prilikom predsjednica Udruženja Aida Hrnjić izrazila je zadovoljstvo što Općina Centar pravi iskorake u ovom kontekstu. Općina je prethodno na prijedlog načelnika Mandića dodijelila prostor ovom udruženju u Ulici Ćemaluša.

Načelnik Mandić je sa svojim saradnicama/ama krajem 2021. godine posjetio Javnu ustanovu Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica”, gdje je podijelio novogodišnje paketiće štićenicima/ama ove ustanove.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!