Nije započeto

Sistem doškolovanja i prekvalifikacija u srednjim školama

Partije: SDP BiH | Oblasti: Obrazovanje

Osigurati kvalitetan sistem doškolovanja i prekvalifikacije u srednjim školama sukladno potrebama tržišta rada.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Na 5. sjednici Vlade FBiH, održanoj 14.06.2023. godine donesen je zaključak kojim je Vlada FBiH dala punu podršku Inicijativi za izradu dokumenta politike demografskog razvoja i oporavka FBiH, koju je uputilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike. Navodi se da je Vlada donijela zaključak cijeneći neophodnim čim prije poduzeti odgovarajuće sistemske mjere na suzbijanju ili ublažavanju negativnih efekata trenutnih demografskih trendova u našoj zemlji, te uvažavajući dugoročne socijalne i ekonomske posljedice koje iz toga mogu proisteći.

Na 14. sjednici Vlade FBiH 21.9.2023. godine, usvojena je Strategija zapošljavanja u Federaciji BiH. U Domu naroda federalnog Parlamenta, ova Strategija usvojena je 27.11.2023. godine.

Navedenom Strategijom kroz programe i mjere aktivnih politika zapošljavanja previđeni su i brzi programi prekvalifikacije. Strategija zapošljavanja je akcijski orijentisana platforma koja postavlja glavne reforme i mjere koje će se provoditi u Federaciji u području zapošljavanja u periodu 2023- 2030. godina.

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!