Nije započeto

Sistem doškolovanja i prekvalifikacija u srednjim školama

Partije: SDP BiH | Oblasti: Obrazovanje

Osigurati kvalitetan sistem doškolovanja i prekvalifikacije u srednjim školama sukladno potrebama tržišta rada.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Na 5. sjednici Vlade FBiH, održanoj 14.06.2023. Donesen je zaključak kojim je Vlada FBiH dala punu podršku Inicijativi za izradu dokumenta politike demografskog razvoja i oporavka Federacije Bosne i Hercegovine, koju je uputilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike. Navodi se da je Vlada donijela zaključak  cijeneći neophodnim čim prije poduzeti odgovarajuće sistemske mjere na suzbijanju ili ublažavanju negativnih efekata trenutnih demografskih trendova u našoj zemlji, te uvažavajući dugoročne socijalne i ekonomske posljedice koje iz toga mogu proisteći.

Ministarstvo u Incijativi, između ostaloga, naglašava neophodnim i raditi na jačanju ljudskog kapitala u zemlji, odnosno povećati produktivnost po glavi stanovnika u svim sektorima razvoja. Ljudski kapital bi se mogao ojačati na brojne načine, od poboljšanja formalnog i neformalnog obrazovanja, preko organiziranja dokvalifikacije i prekvalifikacije za one koji su već zaposleni, do razvoja politika koje će omogućiti odgovarajuću ravnotežu između radnog i privatnog vremena. Druge, značajnije aktivnost u cilju realizacije datog obećanja nisu zabilježene tokom prvih 100 dana rada aktualne federalne vlade.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!