Djelimično ispunjeno

Širenje djelatnosti hotelskih smještaja

Opštine: Tuzla

Širenje djelatnosti hotelskih smještaja na području Grada Tuzla

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata, zabilježene su određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Gradske organizacije SDP BiH Tuzla za Lokalne izbore u BiH 2020. godine

Kako su naveli iz gradske uprave, kontinuiran rad na stvaranju što boljih uslova za razvoj turizma i privrede u cjelini, rezultirao je i činjenicom da je turističko-ugostiteljska ponuda Tuzle od 3.6.2021. godine bogatija za hotel Vertigos.


Kako navode iz lužbe za poslove gradonačelnika, prema evidenciji Turističke zajednice grada Tuzle, u gradu Tuzla, u 2022. godini posluje: 14 hotela, 8 motela, 5 pansiona, 10 apartmana, 21 apartman u domaćinstvu, 2 sobe u domaćinstvu i 10 studio apartmana, što u konačnici iznosi 70 smještajnih objekata.

Kada je osnovana Turistička zajednica grada Tuzle 2018. godine, nisu postojali uslovi za registiranje fizičkih lica, odnosno “pružanja usluga u domaćinstvu”. Kako stoji u odgovoru koji su nam poslali iz gradske uprave, Grad Tuzla i Turistička zajednica grada Tuzle su sa nadležnim institucijama (Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine – Kantonalni porezni ured Tuzla) utvrdili modalitet registracije fizičkih lica za pružanje usluga u domaćinstvu (bez potrebe registriranja dopunske djelatnosti) tako da fizička lica koja iznajmljuju vlastite smještajne kapacitete ne potpadaju pod obavezu registracije dopunske djelatnosti, pravne osobe (d.o.o.) ili obrta.

Od 2018. godine, na teritoriji grada Tuzle izdato je ukupno 45 Rješenja o ispunjavanju minimalno-tehničkih uslova i kategorizaciji objekata do 3 zvjezdice (*) za iznajmljivače smještaja – fizička lica i 1 Rješenje o registraciji i kategorizaciji smještajnog objekta fizičkog lica sa 4 zvjezdice (*).

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!