Započeto

Sigurnost snabdijevanja i pristupačnost energije uz smanjenje energetskog siromaštva

Partije: SDP BiH | Oblasti: Ekonomija

Sigurnost snabdijevanja i pristupačnost energije uz smanjenje energetskog siromaštva.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Vlada Federacije BiH je na petoj sjednici, održanoj 14.6.2023, donijela Odluku kojom se usvaja Program utroška sredstava „Tekućeg transfera drugim nivoima vlasti i fondovima – Podrška Evropske unije Bosni i Hercegovini s ciljem ublažavanja negativnog socio-ekonomskog uticaja energetske krize“ u iznosu od 64.534.646 KM. Kako je saopćeno, sredstva će se koristiti za provođenje mjera podrške za minimalno 109.000 energetski siromašnih domaćinstava na području Federacije BiH izloženih negativnim efektima poskupljenja energenata u grijnoj sezoni 2022/2023. godina.


Početkom augusta 2023. godine Vlada FBiH usvojila je Program utroška sredstava „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – Podrška Evropske unije BiH u cilju ublažavanja negativnog socio-ekonomskog uticaja energetske krize“ utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godine Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta. Ukupan iznos finansijskih sredstava namijenjenih za realizaciju Programa iznosi 12.912.315 KM.


Vlada Federacije BiH donijela je 12.12.2024. Odluku o uvođenju posebnih mjera kontrole cijena snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu. Ova odluka ima za cilj zaštiti krajnje kupce, koji se električnom energijom snabdijevaju u okviru usluge tržišnog snabdijevanja, od ekstrernnog povećanja cijena.

Donesenom odlukom se tokom 2024. godine ograničava povećanje cijena snabdijevanja električnom energijom za krajnje kupce do 20 posto maksimalno u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu se isto odnosi na ugovore koji se zaključuju na period do 31.12.2024. godine.


Iduće sedmice, Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o utvrđivanju visine jednokratne novčane pomoći energetski siromašnim domaćinstvima i raspoređivanju sredstava jedinicama lokalne samouprave s pozicije Tekućeg transfera drugim nivoima vlasti i fondovima – Podrška Evropske unije BiH s ciljem ublažavanja negativnog socio-ekonomskog uticaja energetske krize utvrđenog Budžetom FBiH za 2023. godinu Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.

U odluci je navedeno da je konačni ukupan broj kvalifikovanih energetski siromašnih domaćinstava na području Federacije BiH 154.779. U Odluci je, između ostalog, navedeno da visina jednokratne novčane pomoći po jednom kvalifikovanom energetski siromašnom domaćinstvu iz kategorija 1, 2 i 4 iznosi 579,76 KM dok za domaćinstvo iz Kategorije 3 visina jednokratne novčane pomoći iznosi 364,25 KM.


U februaru 2024. godine, Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o odobravanju korištenja sredstava u iznosu od 1.102.642,60 KM za nastavak implementacije mjera energetske efikasnosti u objektima javnog sektora u Federaciji BiH, u okviru projekta „Dodatno finansiranje energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini“.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!