Neispunjeno

Saradnja sa susjednim državama i međunarodnim institucijama

Partije: HDZ BiH | Oblasti: Pravna država

Za učinkovitu borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma potrebne su dobro organizirane, profesionalne i s državne razine financirane i koordinirane policijske i obavještajne službe.( …) Nužna je suradnja sa susjednim državama i međunarodnim institucijama.

Obrazloženje

U radu Vlade FBiH, u mandatu 2014-2018. nisu zabilježene aktivnosti na ispunjavanju ovog obećanja.

Direktor Programa ICITAP-a u BiH, Charles Bennett, posjetio je 15.05.2015. godine Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova. Prilikom posjete, direktor Bennett je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom zajedničkom saradnjom sa Ministarstvom, posebno akcentirajući napore koje policijske snage u Federaciji BiH ulažu radi osiguranja lične i imovinske sigurnosti građana Federacije BiH i pohvalio je zaključke donesene na sastanku predstavnika policijskih agencija u Banjoj Luci, naglasivši da je od velikog značaja dogovorena buduća saradnja između entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova.

Policijski ataše Republike Slovenije u BiH,  gospodin Janko Goršek, posjetio je 15.05.2015. godine Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, gdje ga je primio ministar Aljoša Čampara. Tokom susreta razgovarano je o stanju sigurnosti u BiH, s posebnim osvrtom na borbu protiv terorizma. Policijski ataše Janko Goršek je iskazao zadovoljstvo naporima koje Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ulaže radi jačanja sigurnosnog ambijenta na području Federacije BiH, posebno ističući opredijeljenost ministra da svojim djelovanjem osigura i pruži svu potrebnu podršku policijskim snagama u borbi protiv svih oblika kriminala.

Posjeti je prisustvovao i Nj. E. ambasador Republike Slovenije u BiH mag.  Iztok Grmek.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!