Započeto

Saradnja s turističkim zajednicama iz regije

Partije: SDP | Oblasti: Ekonomija

SDP će u mandatu 2022/26. godine uspostaviti, jasno definisati i pojačati saradnju sa svim turističkim zajednicama i organizacijama iz cijele Bosne i Hercegovine kroz zajedničke turističke projekte, uspostaviti i pojačati saradnju sa turističkim zajednicama i organizacijama iz regije u cilju razmjene iskustva, povećanja broja turističkih dolazaka i noćenja, te zajedničke promocije na dalekim tržištima. Pored navedenog, SDP će aktivno pratiti oblast EU projekata s ciljem otvaranja mogućnosti za apliciranje na iste, te planirati članstvo i saradnju sa svjetskim organizacijama iz oblasti turizma.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je na svojoj 8. sjednici i Prijedlog za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju i saradnji u području turizma između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva turizma Republike Bugarske. Resorni ministar Staša Košarac i ministar turizma Bugarske Ilin Dimitrov potpisali su Memorandum 31.5.2023. godine u Sofiji.

Ministar Staša Košarac primio je 12.4.2023. godine ministra ekonomije Republike Azerbejdžan Mikaila Džabaorva s kojim je, između ostalog, razgovarao o mogućnostima napretka bilateralnih odnosa ovih dviju država. Kako je navedeno u saopćenju, ministri su konstatovali da postoji otvoren prostor za unapređenje ekonomske saradnje, posebno u oblasti poljoprivrede, turizma i energetike, a kojima će se baviti zajedničke radne grupe ovih zemalja. 

Košarac i ministar ekonomije Sjeverne Makedonije Krešnik Bekteši potpisali su 29.5.2023. godine u Skoplju Sporazum o ekonomskoj saradnji i Sporazum o saradnji u oblasti turizma između BiH i Sjeverne Makedonije.

Na 37. redovnoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, održanoj 1.2.2024. godine, utvrđen je Prijedlog sporazuma o finansiranju (Interreg VI-A) IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora za period 2021-2027. godina između Europske unije, koju predstavlja Europska komisija, i BiH, koju predstavlja Direkcija za evropske integracije. 

Na sjednici je utvrđen i Prijedlog sporazuma između RH, BiH i CG o provođenju “Programa Interreg VI-A IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021. – 2027. godina”, čiji je cilj ovog programa jačanje socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja intervencijama u oblastima inovacija, konkurentnosti, socijalne i zaštite okoliša te turizma.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!