Započeto

Saniranje, prodaja i akvizicija objekata za potrebe DKP mreže

Partije: SDP | Oblasti: Spoljna politika

Izrada, usvajanje i praćenje provedbe plana saniranja, prodaje i akvizicije objekata za potrebe DKP mreže.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Jedna od aktivnosti koje su provođene na ispunjenju ovog obećanja u prvoj godini mandata aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH bilo je i donošenje Odluke o imenovanju članova zajedničkih tijela i članova Pregovaračkog tima za provođenje Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Izvor: Vijeće ministara BiH

Nekoliko tačaka Programa rada Vijeća ministara BiH za 2023. godine usvojenog u martu 2023. godine odnosilo se na saniranje, prodaju i akviziciju objekata za potrebe diplomatsko-konzularne predstavničke mreže BiH. 

Kao aktivnost navedeno je unapređenje rada Ministarstva vanjskih poslova BiH kroz preuzimanje objekata dobivenih sukcesijom te osiguranje propisanih standarda za rad DKP-a. 

Donesena je i Odluka o odobravanju višegodišnjeg kapitalnog projekata – kupovina, rekonstrukcija i opremanje objekta za DKP BiH u Ljubljani, Budimpešti, Madridu, Skoplju, Rimu/Vatikanu, kao i u onom u Brazilu. 

Na 9. redovnoj sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj 12. aprila 2023. godine, usvojena je Informacija Ministarstva finansija i trezora o provedbi Sporazuma o pitanjima sukcesije koja daje pregled aktivnosti o provedbi Sporazuma o sukcesiji i zaštiti interesa BiH. Kako je tom prilikom rečeno, Vijeće ministara BiH podržalo je Pregovarački tim za Aneks C Sporazuma (finansijska potraživanja i dugovanja) kako bi se postigla saglasnost oko raspodjele preostalih potraživanja bivše SFRJ, kao i dа se poduzmu potrebne aktivnosti kako bi se umanjili negativni učinci dugova bivše SFRJ koji se odnose nа BiH osnu i Hercegovinu navedeno je u saopštenju Vijeća ministara BiH. 

Vijeće ministara BiH je na 15. sjednici, održanoj 14. juna 2023. godine, donijelo Odluku o imenovanju članova zajedničkih tijela i članova Pregovaračkog tima za provođenje Sporazuma o pitanjima sukcesije, čime je, kako je rečeno, omogućen nastavak provedbe aktivnosti iz Sporazuma o pitanjima sukcesije.  

Krajem juna 2023. godine održana je zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske na kojoj je ukazano na problem s kojim se susreću građani i druga pravna lica, ali i država BiH, zbog Zakona o raspolaganju državnom imovinom, kojeg je 2018. godine donio Hrvatski sabor. Obje su strane iskazale spremnost za pronalazak rješenja. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!