Započeto

Sanacija i rekonstrukcija ulica

Opštine: Neum

Završetak sanacije i rekonstrukcija Ulice kralja Tomislava, Primorske i Ulice Mimoza te rješavanje prometa u mirovanju (prometna signalizacija, parking…).

Izvor: Izborni program HDZ-a BiH Neum za Lokalne izbore 2020. godine

Tokom tri godine mandata načelnika Općine Neum Dragana Jurkovića završeni su radovi na sanaciji nekoliko ulica, a u tu namjenu u općinskom budžetu izdvajana su značajna sredstva.

Izvor: Neum.online

U Budžetu Općine Neum za 2023. godinu, za rekonstrukciju i sanaciju postojećih ulica planirano je 400.000 KM, od čega 100.000 KM za uređenje Ulice Domovinskog rata i Ulice Neumske bojne, 200.000 KM za Ulice don Stjepana Batinovića za koju je predviđeno 200.000 KM. te 180.000 KM za  Dalmatinsku ulica. Za tekuće održavanje i uređenje mjesnih cesta planirano je 450.000 KM.

Krajem augusta 2023. godine, Vlada HNK-a je usvojila Odluku o konačnomu odabiru, odobravanju i prenosu novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNK-a za 2023. godinu za lokalne ceste jedinicama lokalne samouprave u HNK-u u iznosu od 1.500.000 KM.

U februaru 2023. godine, iz Općine Neum je obaviješteno da je u toku priprema dokumentacije za II. fazu radova, odnosno „Sanacije Dalmatinske ulice“, a istu priprema izrađivač „Građevinski istraživački centar“ d.o.o. Mostar, ukupne vrijednosti 6.318 KM s PDV-om. Druga faza radova podrazumijeva sanaciju prometnice, nogostupa, javne rasvjete i oborinske odvodnje.

Općina Neum je u maju 2022. godine potpisala ugovor s firmom HP Investing za sanaciju lokalnih cesta u općini, u vrijednosti 616.000 KM. Ovaj iznos, kako je saopćeno iz Općine Neum, obuhvata potpunu rekonstrukciju ulica Kneza Domagoja, Ante Babića, Ravanjske ulice te dio Ulice kneza Mihajla Viševića, kao i rekonstrukciju cesta u zaleđu Neuma, po mjesnim zajednicama.

U junu 2022. godine, završeno je predsezonsko uređenje grada, a istog mjeseca završeni su radovi u ulici Kneza Domagoja i Ante Babića. Prethodno je asfaltirana ulica Trstenica, od hotela “Stella” do hotela “Marea”. Radovi su trajali više od mjesec dana. Završena je i sanacija u Ulici Ruđera Boškovića. Kako je saopćeno, radove u vrijednosti 232.766,82 KM izvodila je firma KTM Brina d.o.o. iz Posušja, a finansirala Općina Neum. 

Početkom decembra 2021. godine započela je sanacija šetališta dr. Franjo Tuđman. Asfaltiranje je završeno krajem istog mjeseca.

Početkom maja 2021. godine potpisan je ugovor s kompanijom HP Investing iz Mostara za izvođenje radova u Ulici kralja Tomislava, čija je vrijednost bila 399.831,12 KM. Radovi, koji su predviđali sanaciju saobraćajne površine ulice, trotoara i zaštitne ograde, završeni su u julu iste godine. 

Općina Neum provodila je aktivnosti i na sanaciji i rekonstrukciji ulica u zaleđu, što je također bilo jedno od obećanja načelnika Dragana Jurkovića.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!