Započeto

Sanacija azila za pse u Prači

Partije: Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP, SDP, SBiH) | Oblasti: Ekonomija

Rekonstrukcija i sanacija postojećeg azila za pse u Prači.

Izvor: Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023-2026

Krajem juna 2023. godine započeta je prva faza radova na izgradnji novog Centra za udomljavanje pasa koja podrazumijeva rušenje postojećih objekata i pripremu gradilišta te izgradnju glavnog objekta,.

Izvor: Vlada KS

Nakon što je preuzeo mandat, ministar privrede KS Zlatko Mijatović, zajedno s bivšim ministrom Adnanom Delićem, održao je 27.3.2023. sastanak s direktorima i članovima uprava javnih preduzeća iz resora privrede. Tom prilikom, direktori preduzeća delegirali su prioritetne projekte, među njima su revitalizacija azila u Prači i izgradnja novog u Rakovici u saradnji s Terapijskom zajednicom KS. 

U Prači su 23.6.2023. započeti radovi na izgradnji novog Centra za udomljavanje pasa, a otvaranju gradilišta prisustvovali su, između ostalih, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Enda Pavić Pečenković.

Tom prilikom, premijer KS Nihad UK istakao je da će Centar za udomljavanje pasa zadovoljavati najviše evropske standarde.

Kao premijeru Kantona Sarajevo drago mi je što smo u prilici da u našem mandatu započnemo izgradnju novog Centra o kojem se godinama pričalo, što je početak rješavanja problema s psima lutalicama na ulicama Kantona Sarajevo. Paralelno s ovom izgradnjom, već na narednoj sjednici Vlade KS ću aktivirati radnu grupu koja je 2018. godine trebala da završi akcioni plan, odnosno analizira trenutno stanje i da preporuke. Time ćemo cjelokupni lanac u sistemu udomljavanja zatvoriti, kako Kanton Sarajevo u narednim godinama ne bi nailazio na probleme s psima lutalicama koji će ovdje imati uslove kakve zakon i evropski standardi zahtijevaju.

Nihad Uk, 23.6.2023.

Tom prilikom je rečeno da će se izgradnja Centra odvijati u tri faze. Prva podrazumijeva rušenje postojećih objekata i pripremu gradilišta te izgradnju glavnog objekta, druga faza podrazumijeva opremanje glavnog objekta i ambulante, a u trećoj fazi je planirano vanjsko uređenje i otvaranje Centra. 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!