Započeto

Rješavanje pitanja otkupljivanja poljoprivrednih proizvoda

Partije: HDZ1990 | Oblasti: Ekonomija

Rješavanje pitanja otkupljivanja poljoprivrednih proizvoda; smilje (stati ukraj raznim malverzacijama i lobijima), vinogradarstvo i vinarstvo, stočarstvo, meso i mliječne proizvode,otkup svih drugih vrsta voća i povrća kako bi proizvođači mogli živjeti od svoga rada i imali zagarantiran plasman onoga što mukotrpno proizvedu.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Programske smjernice 2022

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je u aprilu 2024. godine Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH 2021.-2027. godina, te je ostalo da se ovaj dokument usvoji i u Domu naroda FBiH. 

Kako je navedeno, strategija se donosi u uslovima novog zakonskog okvira kojim se ona povezuje sa trogodišnjim i godišnjim planiranjem, čime se direktnim sektorskim akterima osigurava sigurniji i predvidljiviji ambijent, s jasnim uvidom u vrste mjera i načine njihovog provođenja. Na ovaj način proizvođači, otkupljivači, prerađivači i drugi sektorski akteri su u poziciji da spremnije i kvalitetnije planiraju proizvodnje, prodaje i investiranja, što bi trebalo rezultirati održivijim razvojem sektora poljoprivrede.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!