Djelimično ispunjeno

Riješiti problem putnih isprava i olakšati poslovanje sa Kosovom

Partije: DF | Oblasti: Spoljna politika

Kroz trilateralni pristup riješit ćemo problem putnih isprava i olakšati poslovanje sa Kosovom, minimalno na način na koji to radi i službeni Beograd.

Izvor: DF-ov Izborni program 2018.

Lideri zemalja Zapadnog Balkana, među kojima je učestovao i premijer Kosova Avdullah Hoti su na Samitu u Sofiji u okviru Berlinskog procesa 10. 11. 2020. godine potpisali Izjavu o zajedničkom regionalnom tržištu što je u ime Bosne i Hercegovine, uz prethodnu saglasnost Predsjedništva BiH, učinila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. Time su se države Zapadnog Balkana su obavezale na poštivanje slobodnog protoka robe, usluga, kapitala i ljudi u izjavi koja se sastoji iz osam tačaka.

Tom prilikom, Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da je Zapadni Balkan prioritet ove Evropske komisije od početka njenog mandata.

Budućnost cijele regije je u Evropskoj uniji i u našem je zajedničkom strateškom interesu da regiju uvedemo u EU, rekao je Varhelji i iznio nadu da će se na sastanku fokusirati na važnost regionalne saradnje koja vodi do EU.

Oliver Varhelji, 10.11.2020. 

Na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova, 21.5.2021. godine, Vlada Kosova odobrila inicijativu za sklapanje sporazuma o slobodi kretanja i boravka državljana Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Kako je tim povodom navedno, sporazum će omogućiti građanima Kosova i Bosne i Hercegovine da prvi put uđu na teritorij obje države sa biometrijskim ličnim kartama na određeni period, uz napomenu da je do tog momenta važio strogi vizni režim za kretanje građana između ove dvije zemlje.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla tom prilikom je izjavio da je inicijativa o ovom sporazumu dogovorena u ​​okviru Sofijskog samita, održanog u novembru prošle godine za zaključivanje sporazuma o slobodi kretanja.

Svrha ovog sporazuma je da se utvrde uslovi za ulazak, tranzit i kratkoročni boravak sa biometrijskim ličnim kartama građana strana ugovornica uključenih u sporazum. Kao rezultat toga, građani strana u sporazumu imaće pravo da slobodno ulaze, prolaze i borave na teritoriji strana tokom perioda određenog ovim sporazumom.

Xhelal Svecla, 21.5.2021.

Svecla je još dodao da sporazum predviđa pojednostavljenje administrativnih procedura za ulazak, tranzit i kratki boravak građana strana sa biometrijskim ličnim kartama, te da je Vlada Kosova odobrila i inicijativu za sklapanje međunarodnog sporazuma sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom i Srbijom o slobodi kretanja građana i sa trećom stranom.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!