U progresu

Rekonstrukcija vrtića

Opštine: Novo Sarajevo

Zalagat ćemo se za rekonstrukciju i otvaranje najmanje dva vrtića u iduće četiri godine u Novom Sarajevu. Vrtići koji su već godinama devastirani u naseljima Grbavica i Socijalno trebaju biti stavljeni na raspolaganje najmlađima u našoj općini.

Izvor: Hasan Tanović program

Općina Novo Sarajevo 7.11.2023. godine ponovno je najavila skoru rekonstrukciju vrtića “Kolibri”. Planirano je formiranje sedam odgojnih jedinica s pratećim sadržajima, a ukupna vrijednost rekonstrukcije je 2.800.000 KM. Grad Sarajevo nosilac je ovog projekta te će izdvojiti 1.750.000 KM, dok će Općina Novo Sarajevo izdvojiti 150.000 KM, a Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo 650.000 KM.

Iz Općine su u junu 2023. godine saopštili da je prva faza izgradnje i rekonstrukcije objekta bivšeg vrtića “Ciciban”, odnosno objekta budućeg Dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju završena.

Budžetom Općine Novo Sarajevo za 2023. godinu, za rekonstrukciju objekta vrtića Kolibri predviđena su sredstva u iznosu od 150.000 KM, dok je za rekonstrukciju vrtića Narcis predviđeno 50.000 KM. Budžetom su predviđena i sredstva u iznosu od 100.000 KM, a s ciljem stavljanja u funkciju dnevnog centra za osobe sa poteškoćama u razvoju kroz rekonstrukciju objekta vrtića Ciciban.

U martu 2023. godine, Općina Novo Sarajevo obavijestila je javnost da su u toku radovi na uklanjanju objekta nekadašnjeg vrtića “Narcis”. Dodali su da je na osnovu Idejnog rješenja pribavljena i urbanistička saglasnost za izgradnju novog vrtića na istom mjestu sa vanjskim uređenjem. Rok za završetak radova na uklanjanju objekta je 60 kalendarskih dana.

Vrtić „Narcis“ nalazi se u neposrednoj blizini objekta ,,Dječija kuća“, a Idejnim rješenjem predviđeno je da sadrži prizemlje, sprat i potkrovlje, te podrumsku etažu. U okviru prizemlja predviđeni su prostori za dvije jasličke grupe i jednu mješovitu grupu, čajna kuhinja, trpezarija koja ujedno služi i kao prostor za više namjena, te ostali prateći prostor. Na spratu je predviđen prostor za četiri vrtićke grupe. Ovo je jedan od tri vrtića koja su u planu za obnovu. Pored obnove vrtića „Narcis“ obnavljaju se i vrtići „Ciciban“ i „Kolibri“.

Saopćenje Općine Novo Sarajevo, 6.3.2023.

Izvor: Općina Novo Sarajevo

U 2022. godini su pokenute aktivnosti na realizaciji projekata rekonstrukcije vrtića “NARCIS”, „KOLIBRI“, te vrtića CICIBAN u kojem je planirana uspostava Dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju. Realizacija nevedenih projekata planirana je u saradnji sa resornim Ministarstvom za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i općina, a sa ciljem da se ukinu liste čekanja za upis djece u vrtiće i da učenici imaju škole prema savremenim standardima.

Također, na zahtjev menadžmenta vrtića “Košuta“ – JU Djeca Sarajeva i Vijeća roditelja, u julu 2022. godine počeli su radovi na zamjeni niske i visoke ograde postavljene oko ove novosarajevske predškolske ustanove.

Izvor: Općina Novo Sarajevo

 

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!