Ispunjeno

Rekonstrukcija termoelektrane Ugljevik

Partije: SNSD | Oblasti: Ekonomija

“Ovih dana ćemo razgovarati sa rusima kako bi rekonstruisali ovu termoelektranu u narednih godinu, dvije.”

Izvor: Predizborni skup SNSD, Ugljevik, 18.09.2020.

Nova faza rekonstrukcije RiTE Ugljevik, u smislu smanjenja zagađenja te održavanja postrojenja odnosi se na pogon za odsumporavanje puštenog u rad 5.12.2019. godine. Vrijednost projekta je iznosila 80 miliona eura, te je finansiran od strane Vlade Japana – dok je izvođač bio japanski konzorcijum „Mitsubishi Hitachi Power Systems“.

Prema izjavi Zlatka Malovića, direktora RiTE Ugljevik zagađenje od strane ove termoelektrane će se smanjiti „za minimalno 80 puta i zadovoljiti najstrože evropske direktive u ovoj oblasti“.

Nakon rekonstrukcije elektrofiltera u RiTE “Ugljevik”, isti su se pokvarili, zbog čega je u pitanje doveden cijeli projekat odsumporavanja koji je koštao oko 80 miliona eura. Upravo je cilj projekta odsumporavanja u ovoj RiTE ispunjavanje evropskih ekoloških standarda i stabilnu proizvodnju struje u budućnosti.

Svakodnevno mjerimo efekat rada postrojenja i možemo reći u ovom momentu da je emisija sumpor dioksida smanjena za 99%, a i emisije čvrstih čestica u dimnim gaovima su daleko ispod vrijednosti koje zahtjevaju evropske direktive. Troškovi rada postrojenja su takođe u okviru projektovanih vrijednosti tako da slobodno možemo reći da smo zadovoljni prvim rezultatima rada postrojenja.

Zlatko Malović (projekt menadžer ODG), 5.8.2020.

Rudniku i termoelektrani “Uglјevik” je 28.10.2020. godine na upravljanje predato postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u čiju je izgradnju investirano 85 miliona eura.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!