Neispunjeno

Rekonstrukcija Termoelektrane Gacko

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

Predsjednik Socijalističke partije RS, Petar Đokić, na predizbornom skupu u Gacku poručio je da će u svjetlu dosadašnjeg angažmana SPRS, jedan od prvih projekata biti rekonstrukcija TE Gacko, čime će biti produžen njen radni vijek do 2040. godine.

Izvor: socijalisti.ba

U aprilu 2018. godine objavljena je i vijest o razgovoru tadašnjeg predsjednika RS Milorada Dodika sa Ruskim investitorima o rekonstrukciji TE Gacko, i TE Ugljavik. Ipak, proces pregovaranja ostao je skriven za širu javnost, a nisu objavljeni nikakvi službeni dokumenti o konkretnim planiranim investicijama za rekonstrukciju TE Gacko.

Kapitalni remont RiTE Gacko je završen krajem juna 2019. godine, te je koštao oko 18 miliona KM kreditnih sredstava. RiTE Gacko bila je van pogona od 1. aprila 2019. godine, sve do 28. juna 2019, odnosno 85 dana.

Kako su nakon ovoga izjavili nadležni, remont je urađen nakon sedam godina, iako se ova vrsta remonta radi svake pete godine. 

Ministar Petar Đokić je u novembru 2019. godine na sastanku sa čelnicima ove kompanije istakao da postrojenja RiTE Gacko imaju dug upotrebni ciklus, te da se „mora pronaći model finansiranja podrške zaštite tih postrojenja i ulaganja u nova postrojenja i u Rudniku i na Termoelektrani“.

U drugoj godini mandata nije se govorilo o rekonstrukciji RiTE Gacko niti je planirana Planom javnih investicija 2020-2022. godina. U 2020. godini napravljen je redovni remont. 

U decembru 2021. godine objavljena je vijest da se rudnik i termoelektrana (RiTE) “Gacko” planira emisijom obveznica zadužiti za 60 miliona maraka.

Prijedlog odluke o zaduženju emisijom dugoročnih obveznica trebala je da razmatra Skupština akcionara ovog preduzeća, ali je sjednica otkazana zbog nedostatka kvoruma, a na sjednici se nije pojavio ni predstavnik državnog kapitala, odnosno Vlade Republike Srpske, koja je većinski akcionar. Plan je bio da se obveznice emituju na period od deset godina, sa uračunatim grejs periodom od dvije godine. Novac dobijen emisijom obveznica, uprava RiTE planirala je da iskoristi za izgradnju postrojenja pripreme i oplemenjivanja uglja metodom suhe x-Ray senzorske separacije, te za rekonstrukciju elektrofilterskog postrojenja koje obuhvata isporuku i ugradnju hibridnog filtera.

Kako sjednica nije održana, nova je zakazana za 31. decembar 2021. godine. Na ponovljenoj sjednici nije bilo kvoruma zbog izostanka predstavnika državnog kapitala kao većinskog akcionara.

U noći između 17. i 18. juna 2022. godine počeo je redovni godišnji remont Termoelektrane Gacko.

Ovogodišnji remont trebao je da počne u aprilu ove godine, međutim odložen je više puta zbog poremećaja na tržištu koje je prouzrokovano situacijom u Ukrajini. Zbog značajnog poskupljenja potrebnog materijala na tržištu, prvenstveno čeličnih proizvoda, došlo je i do produžavanja rokova isporuke.

Remontom će biti obuhvaćena zamjena dijela cijevnog vazdušnog zagrijača, što predstavlja najveći zahvat u remontu. Planirana je i ugradnja četvrte linije za otpremu pepela, kako bi se povećao kapacitet postrojenja za otpremu pepela i time ublažili problemi sa pepelom, do realizacije projekta rekonstrukcije filterskog postrojenja.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!