Započeto

Rekonstrukcija Termoelektrane Gacko

Partije: SP RS | Oblasti: Ekonomija

Predsjednik Socijalističke partije RS, Petar Đokić, na predizbornom skupu u Gacku poručio je da će u svjetlu dosadašnjeg angažmana SPRS, jedan od prvih projekata biti rekonstrukcija TE Gacko, čime će biti produžen njen radni vijek do 2040. godine.

Obrazloženje

U prvoj godini rada Vlade RS izvršen je kapitalni remont "TE Gacko" koji je već trebao biti obavljen prije dvije godine.

Izvor: socijalisti.ba

U aprilu 2018. godine objavljena je i vijest o razgovoru tadašnjeg predsjednika RS Milorada Dodika sa Ruskim investitorima o rekonstrukciji TE Gacko, i TE Ugljavik. Ipak, proces pregovaranja ostao je skriven za širu javnost, a ne postoje nikakvi službeni dokumenti o konkretnim planiranim investicijama za rekonstrukciju TE Gacko.

Kapitalni remont RiTE Gacko je završen krajem juna 2019. godine, te je koštala oko 18 miliona KM kreditnih sredstava. RiTE Gacko bila je van pogona od 1. aprila 2019. godine, sve do 28. juna 2019, odnosno 85 dana.

Kako su nakon ovoga izjavili nadležni, remont je urađen nakon sedam godina, iako se ova vrsta remonta radi svake pete godine. 

Petar Đokić je u novembru 2019. godine na sastanku sa čelnicima ove kompanije istakao da postrojenja RiTE Gacko imaju dug upotrebni ciklus, te da se „mora pronaći model finansiranja podrške zaštite tih postrojenja i ulaganja u nova postrojenja i u Rudniku i na Termoelektrani“.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


Pitajte Istinomjer!