Nije započeto

Rekonstrukcija šina

Partije: SDP BiH | Oblasti: Ekonomija

U oblasti željezničke infrastrukture uraditi rekonstrukciju šina s ciljem povećanja dozvoljene brzine i sigurnosnih nivoa na mreži kako bi se postigli EN standardi, TSI I UIC standardi brzine.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlade FBiH nisu zabilježene značajnije aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Budžetom Federacije BiH za 2023. godinu, koji je usvojen tokom mandata prethodne Vlade, za stavku “Kapitalni transferi javnim preduzećima – Za sufinansiranje izgradnje željezničke infrastrukture” predviđena su sredstva u iznosu od 5 miliona KM. 

Na 7. sjednici, održanoj 4.7.2023. godine, Vlada FBiH utvrdila je Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta FBiH za 2023. godiinu kojim su predviđena dodatna sredstva za održavanje željezničke infrastrukture u iznosu od 10 miliona KM. Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta povučen je sa sjednice Predstavničkog doma radi dorade.

Budžetom za 2024 godinu za ovu stavku planirano je 4.200.000 KM.


Vlada FBiH je početkom juna 2023. godine usvojila smjernice ekonomske i fiskalne politike Federacije BiH za period od 2024. do 2026. godine. Kako se navodi u saopćenju Vlade, kao ključni prioriteti Vlade FBiH u narednom srednjoročnom periodu, između ostalog, bit će kreiranje poslovnog ambijenta, poticanje i rast investicija, a ove aktivnosti bit će podržane kroz izdvajanje većih iznosa sredstava za finansiranje infrastrukturnih projekata, što podrazumijeva i unapređenje željezničkog saopbraćaja.


Vlada FBiH usvojila je 21.12.2023. godine Program utroška sredstava kapitalnog transfera za sufinansiranje izgradnje željezničke infrastrukture u iznosu od 8.506.000,00 KM.

Od ovog iznosa za sanaciju pruge između Semizovca – Rajlovca predviđeno je 506.000,00 KM, a za investiciono ulaganje u donji stroj – zaštitne mreže na prugama Sarajevo – Čapljina, Bosanski Šamac – Sarajevo i Brčko – Banovići predviđeno je 2.000.000,00 KM.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!