Ispunjeno

Rekonstrukcija Baščaršijskog trga

Opštine: Stari Grad Sarajevo

Rekonstrukcija kompletnog Baščaršijskog trga – MZ Baščaršija

Obrazloženje

Radovi na rekonstrukciji Baščaršijskog trga počeli su 02. septembra, 2015. godine.

Rekonstrukcija Baščaršijskog trga je projekat koji je realizovan od septembra do decembra, 2015. godine, usljed dotrajalosti podzemnih instalacija, te velikih oštećenja i nefunkcionalnosti kamenih ploča na površini Trga, koje nisu mijenjane više od 30 godina. Uklonjen je kompletan površinski sloj, a potom je izvršena izmjena i sanacija podzemne infrastrukture: vodovodne, kanalizacione, plinske, telekomunikacijske i elektro instalacije. Po završetku ovih radova, Baščaršijski trg je popločan pravougaonim kamenim pločama od jablaničkog rodolita, poput onih kojima je prethodno rađena rekonstrukcija ulica Sarači i Bravadžiluk, čime je baščaršijsko jezgro dobilo jedinstven vanjski izgled.

Postojeća javna rasvjeta je sanirana, postavljeno je 16 novih visokoefikasnih LED svjetiljki, vraćen stub prve električne javne rasvjete u Sarajevu iz 1895. godine, ugrađene dvije kamene klupe i ponovo postavljen javni gradski sat. Projekat vrijedan oko 1,2 miliona konvertibilnih maraka, finansirali su u jednakim omjerima Općina Stari Grad Sarajevo i njena pobratimska Općina Osmangazi (Bursa) iz Republike Turske. Implementator projekta bila je Turska uprava za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA).

Izvor: Program Saveza za bolju budućnost - Općina Stari Grad Sarajevo

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!