Započeto

Rehabilitacija osoba s invaliditetom

Partije: NiP | Oblasti: Socijalna politika

Rehabilitacija osoba s invaliditetom.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Upravni odbor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom na 24. sjednici održanoj 30.5.2023. godine donio je Odluku o raspodjeli sredstava za dodjelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom u 2023. godini,

Ovom Odlukom utvrđena je raspodjela sredstava u ukupnom iznosu od 4.494.950 KM od ukupno predviđenih 7.000.000 KM za dodjelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom u 2023. godini po Javnom pozivu Fonda, objavljenog dana 22.02.2023. godine.

Dana 31.5.2023. godine u Sali Doma Mladih, Centar Skenderija ,u organizaciji Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“, održan je 15. Sajam zapošljavanja – Prilika za sve „Turizmom do novih radnih mjesta“

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom učestvovao je na ovogodišnjem Sajmu i na taj način promovisao svoj rad i aktivnost osobama sa invaliditetom koje traže posao kao i poslodavcima i pravnim subjektima koji žele dobiti više.

Caritas BiH je od 5. do 7. juna 2023. god. u Sarajevu organizirao Forum na temu “Razvoj profesionalne rehabilitacije u Bosni i Hercegovini: izazovi i prilike” u okviru projekta EMPOWER. Ovaj događaj je imao za cilj razmjenu iskustava i primjera dobre prakse u BiH i susjedstvu te pregled trenutne situacije u BiH kada je riječ o profesionalnoj rehabilitaciji.

Tom prilikom, Vinko Jerinić, rukovoditelj sektora za nadzor i obračun nadoknada Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u FBiH izjavio je: “Prije svega zahvaljujem na dosadašnjoj suradnji Caritasu BiH na obostrano zadovoljstvo. Fond redovito kroz zaseban LOT putem javnog poziva financira programe profesionalne rehabilitacije – osposobljavanja za osobe s invaliditetom u redovnim obrazovnim ustanovama što planira nastaviti a i unaprijediti.”  

Na službenoj stranici Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u FBiH objavljena je informacija da je na 3. redovnoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH usvojen Izvještaj o radu Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom za 2022. godinu,  Izvještaj Upravnog odbora o poslovanju Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom za 2022. godinu, Izvještaj o radu Nadzornog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom za 2022. godinu i Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana za 2022. godinu.

Kako se dalje navodi, usvajanje izvještaja Fonda, predstavlja još jednu potvrdu uspjeha u radu Fonda i kontinuiteta prepoznavanja učinaka rada Fonda kao izrazito pozitivnih od strane nadležnih institucija. Tom prilikom iz Fonda su  naglasili i da podrška Doma naroda Parlamenta Federacije BiH predstavlja ohrabrenje za razvoj institucije kao i misije i vizije Fonda na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom i podržavanja njihovog zapošljavanja i profesionalne rehabilitacije.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!