Započeto

Refundiranje dijela troškova nabavljenih sredstava za rad

Partije: NiP | Oblasti: Ekonomija

Podrška i razvoj programa refundiranja dijela troškova nabavljenih sredstava za rad i certifikacije / standardizacije poslovanja, prvenstveno za proizvođače izvoznike.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026 Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program Narod i pravda

Vlada Federacije BiH je 8.4.2024. donijela Odluku kojom je usvojen Program utroška sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2024. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije „Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima – Regresiranje kamata – Garantni fond” u iznosu od 5,7 miliona KM. 

Kako je navedeno u saopštenju, osnovni cilj Programa je omogućiti korisnicima koji su kreditno zaduženi po Kreditno garantnom programu za velika preduzeća i Kreditno garantnom programu za izvoznike, ili će biti zaduženi u 2024. godini po ovim programima, da dobiju grant sredstva na ime subvencioniranja dijela troškova kamate. Subvencionirat će se dio kamata na tromjesečnom nivou, u visini do 2,5 posto.

Postupak subvencioniranja dijela kamate će se provoditi na način da će se vršiti refundiranje dijela kamate na kredite odobrene po ovim programima za održavanje tekuće likvidnosti i postojećeg stepena zaposlenosti, nabavku obrtnih sredstava, dovršenja već započetih investicija, kao i pokretanje novih poslovnih aktivnosti i rast i razvoj postojećih. 


Na sjednici Vlade FBiH održanoj 22.12.2023. godine donijela odluku o regresiranju dijela kamata u iznosu od 1,8 miliona KM.

Pravo na dodjelu grant sredstava imali su privredni subjekti male privrede prerađivačkog i IT sektora određenih područja i oblasti, a koji su se kreditno zadužili po kreditno-garantnim programima za mikro, mala i srednja preduzeća, te korsnici sredstava koji su obrtnici i ostale samostalne privredne djelatnosti prerađivačkog i IT sektora određenih područja koji su se kreditno zadužili po kreditno-garantnim programima za obrtnike i ostale samostalne privredne djelatnosti koji su se kreditno zadužili u periodu od septembra 2020. do 31.12.2022. godine. 

Pravo na dodjelu sredstava dobili su i svi subjekti male privrede koji su se kreditno zadužili u periodu od 1.1. do 30.9.2023. godine po Kreditno-garantnim programima za mikro, mala i srednja preduzeća, kao i svi obrtnici i ostale samostalne privredne djelatnosti koji su se kreditno zadužili po Kreditno-garantnim programima za obrtnike i ostale samostalne privredne djelatnosti, do četiri posto.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!