Započeto

Reformisanje biroa za zapošljavanje

Partije: SDP BiH | Oblasti: Socijalna politika

Reformisanje biroa za zapošljavanje, informatizacija i usklađivanje funkcije biroa sa savremenim dinamičnim tržištem rada nužno je za njihovu efikasnost i svrsishodnost.

Obrazloženje

Tokom prve godine mandata 2022-2026, Vlada FBiH provodila je određene aktivnosti na realizaciji datog obećanja.

Izvor: Izborni program SDP BiH

Na web stranici Vlade FBiH 18.5.2023. godine objavljeno je da je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić osnovao Komisiju za nadzor nad zakonitošću rada Federalnog zavoda za zapošljavanje kako bi se stekla cjelokupna slika Zavoda i odredili koji su koraci potrebni da bi se unaprijedio rad ove institucije. Do polovine decembra 2023. godine trebao bi biti izvršen nadzor nad zakonitošću poslovanja. Upućen je i zahtjev za provođenje finansijske revizije Uredu za reviziju institucija u FBiH. Najavljeno je i formiranje posebnog odjeljenja u ministarstvu koje će na dnevnoj osnovi pratiti rad ove ustanove i uspostaviti komunikaciju u vezi s njihovim potrebama, projektima i svim što se pokaže bitnim za njihov dalji napredak u radu i uslugama.

U maju 2023. godine ministar Delić izjavio je pripremljen Prednacrt zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba koji bi trebao podrazumijevati saradnju sa obrazovnim institucijama s ciljem kreiranja programa doeduakacija, prekvalifikacija i programa za zapošljavanje. Najavljeni zakon se još uvijek nije našao u proceduri.


Na sjednici Vlade FBiH održanoj 21.9.2023. godine na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike Vlada FBiH je prihvatila Strategiju zapošljavanja u Federaciji Bosne i Hercegovine (2023-2030). Na sjednici Predstavničkog doma PFBiH održanoj 26.10.2023. godine donesena je Odluka o usvajanju ove Strategije. Na sjednici Doma naroda PFBiH održanoj  27.11.2023. godine ova strategija je usvojena. Nakon ovog koraka slijedi prepoznavanje ciljeva strategije u budžetima kako bi se krenulo u njihovu realizaciju.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!